I år inntok den birkebeinte en respektabel sjuendeplassering på 120-mila. Av vel 40 internasjonale konkurrenter måtte over halvparten bryte. De fleste av våre lokale helter i ødemarka lyktes å gjennomføre, og det kunne NRK med sine daglige sendinger fra ekstremsporten konstatere.

- Jeg er veldig fornøyd med løpet og uken som har gått, smiler en sliten Johansen til vår utsendte i Alta.

Han har knapt fått sove før han mottar hyllest fra en stor folkemengde med statsminister Erna Solberg i spissen, som midt i en regjeringskrise valgte å reise til nord for å gratulere.

- Sledehundfolket i Finnmarksløpet gjør en innsats helt uten sidestykke, i en kamp mot naturen, uttalte statsministeren, og fortsatte:

- Løpet samler og begeistrer tusenvis i landet, ja ut over hele verden. Og setter Norge på et internasjonalt kart.

- Veldig trivelig at statsministeren kom opp, det betyr mer anerkjennelse for vår sport, kommenterer mannen som ble skambitt av hundebasillen og hadde sitt første løp i 1987.

- Og svenske Peter Karlsson, som vant 1200-kilometeren, er en flott konkurrent.

Tre timers søvn

Gjennomsnittlig er det spinkle tre timers søvn per døgn som Tom Frode fikk under løpet. Litt mer under den obligatoriske hvileperioden på 16, hvor hundene i alle fall får hvilt seg.

- Det er en stor seier å få inn friske hunder til mål, og det er helt tydelig at de elsker det de holder på med, påpeker mannen fra Furuflaten.

Han måtte sette ut seks av de, og seilet inn over målstreken med åtte råskinn.

- Ikke sjelden en hallusinerer i ødemarka i mangel på søvn?

- Ja, denne gangen hadde jeg lange samtaler med vel 20 vilt fremmede personer - på den folketomme vidda, smiler hardhausen og legger til:

- Det blir komisk når merkelige ting oppstår. Helt sprøtt. En av de første gangene på løp så jeg spannet mitt låst fast i et julekort. En kan da skjønne at folk i ufrivillig pressede situasjoner kan miste vettet.

Han står på sleden vel 5000 kilometer i sesongen. Dette er en distanse som tilsvarer avstanden Lindesnes – Nordkapp, og hele veien ned igjen.

Minus 50 bikkjekalde Celsiuser er ikke uvanlig i (n)ødemarka.

Ekstremsport

Men på spørsmålet om man må være litt gal for å være med i en ekstremsport som denne, kom det klart.

Nei, en bygger gradvis opp en livskompetanse, som gjør at dette kjennes naturlig. For en fallskjermhopper, som har kastet seg ut 100 ganger blir det mer naturlig etter hvert.

- Mange kollegaer med ADHA?

- Nei, hos oss kreves full fokusering, mens de med diagnosen klarer ikke det, sier læreren av yrke på Nordkjosbotn videregående.

Han jobber dobbelt. Er medeier i Lyngsfjord Adventure, med 20.000 gjester i løpet av sesongen, og er ansvarlig der for turistkjøringen med hund og overnatting i Camp Tamok.

- Konseptet går ut på at gjesten kjører hunden selv bak en erfaren guide. Hundene får da samtidig mosjon, selv om dette ikke er formelen for trening til løp.

- Utgiften for sporten - med dine 75 hunder i kennelen?

- Det tør jeg ikke si, når fruen nå hører på dette intervjuet… Men en hel lærerlønn dekker ikke matutgiftene til huskiene, så jeg er helt avhengig av å ha en ekstrajobb ved siden av.

Iditarod

I 2003 ble Robert Sørlie legendarisk da han til amerikanernes store forbauselse gikk hen og vant i Iditarod som første utlending. Dette er verdens lengste, hardeste og mest beryktede hundeløp, i Alaska - på hele 170 mil i isødet.

- Blir det Iditarod på Tom Frode?

- Jeg kjørte jo Yukon Quest der i 2016 og det gikk jo veldig bra med syvendeplassen, og ble rookie (debutant) of the year. Jo, jeg har Iditarod som mål - kanskje om to år - men spørsmålet er da å hoste opp nesten en million som kostnaden er…

- Hvordan er det å konkurrere med Lars Monsen og Robert Sørlie?

- Jeg ser på de mer som en vanlig hundekjører, men gir de ære for at de har gitt mer og mer blest om idretten.

- Hvordan er det lokale sledehundmiljøet?

- Det er økende og økende interesse og klubben Tromsø og omegn Trekkhundklubb, får stadig flere og flere medlemmer, utrykker 56 åringen, som i mange år enda vil leve et hundeliv.

- Et lykkelig sådant.

Slik gikk det

Vinneren Peter Karlsson hadde på 1200-distansen en svært dramatisk innspurt til mål.

Lokale helt Magne Storstein fra Reisadalen måtte bryte.

På 50-mila inntok Maja Sellevoll  fra Storslett en respektabel 13. plassering. Skibotns Tomas Nyheim Lampela fikk en 25. plass.

Det var også på samme distanse at 50 prosent av de som stilte til start måtte kaste inn håndkleet i (n)ødemarka, og av dem Charlotte Nyheim Lampela, også fra Skibotn.

Harald Tunheim besteg øverste palleplass.

Her er Johansen av de beste sledehundløperne i verden Foto: Nils Bakke
Den topptrente pelsede atleten. Foto: Nils Bakke