Albrigtsen sier at KrF nå har bestemt seg for å støtte Sps krav om å styrke det lokale politiet. Da kan det bli flertall for en styrking av kontorene som står igjen etter politireformen.

– Det er kjempeviktig at vi får gehør for dette sentralt nå. Det man ser er en skjult nedleggelse av Skjervøy-kontoret. Første april forsvinner de sivile tjenestene og etter det vet vi verken åpningstider eller om det er bemannet, sier Albrigtsen, som tidligere i mars gikk knallhardt ut mot det han mener er en skjult nedlegging av politikontoret på Skjervøy.

Fått signaler

Tirsdag avgis innstillingen i justiskomiteen. En av forslagsstillerne, Emilie Enger Mehl (Sp) er optimist.

– Vi har fått signaler om at Ap og SV støtter forslaget. Så om KrF også gjør det, så har vi flertall, sier Mehl til FiN.

Slik er forslagets to punkter:

1.      Stortinget ber regjeringen sørge for en reell styrking av de lensmannskontorene som står igjen etter gjennomføringen av politireformen.

2.      Stortinget ber regjeringen sikre at Stortingets føringer følges opp, og sikre at politiets tjenestesteder er tilstrekkelig bemannet til å kunne være aktivt til stede der folk er.

- Politireformen ble vedtatt med Aps støtte, men den har vært veldig sentraliserende - mer enn det var ment å være. Derfor mener vi at vårt forslag har veldig stor relevans nå, sier Mehl.

Mister nærpolitiet

Mehl er klar på at hun mener forslaget skal sikre at politiet er tilstedeværende der folk bor.

- Vi frykter at politireformen legger opp til at veldig mange mister nærpolitiet sitt og at politiet ikke er tilstede i mange nærmiljø. Mange får lang reisevei til lensmannskontoret, og derfor har vi fremmet forslaget om at politireformen ikke skal innebære nedbygging av nærpolitiet, sier Mehl.

Ordfører Ørjan Albrigtsen sier at et eventuelt flertall for forslaget vil være en stor seier.

- Ja, det vil det være. Da må regjeringen beordre politimesteren i Troms til å ta tak i disse tingene. Det er viktig at man klarer å korrigere når man ikke klarer å oppnå det Stortinget har hatt som intensjon, sier Albrigtsen.

- Nå har man lagt ned 122 lensmannskontor. De som står igjen må sikres nok ressurser til å gjøre jobben sin. Med den omleggingen som skjer fra 1. april så er det 50 lensmannskontor som kommer til å stå tilbake med fem eller færre ansatte. Da frykter vi at med nye runder med nedlegging, så vil det være enklere å sette en strek også over disse, sier Emilie Enger Mehl.

Per klokken 18.00 tirsdag var ikke representantforslaget om styrking av det lokale politiet ferdig behandlet i justiskomiteen.

Emilie Enger Mehl (Sp) Foto: Stortinget