– Jeg forventer at ministeren legger opp til gode og balanserte løsninger, og jeg har minnet ministeren på at Sametinget har bedt om å bli konsultert i saken, sier Keskitalo i en pressemelding.

Sametinget mener de ikke fått mulighet til å gi innspill om konsekvenser av selve sammenslåingen for samiske interesser, da det ikke har vært utredninger om dette.

– Sammenslåingsvedtaket på Stortinget forut for Gardermoenavtalen har ikke vært utredet. Prosessen er ført på en slik måte at Sametinget heller ikke har hatt anledning til å ta stilling til selve sammenslåingen av de to fylkene før vedtak ble gjort.

Sametinget har synliggjort i prosessen at flytting av offentlige arbeidsplasser til samiske områder, har betydning for utviklinga av det samiske samfunnet. I det videre arbeidet ønsker Sametinget bedre forankrede prosesser og tydelighet omkring oppgaveføring til regionalt nivå for å unngå at forutsetningene for samisk kultur og språk, samt næringsutøvelsen i samiske områder, svekkes. I dette ligger det også å få på plass en avtale som er rettferdig for både Troms og Finnmark.

– Nå er det naturlig å diskutere oppgavene for regionalt nivå. Sametinget skal behandle en sak om regionreformen i juni. Jeg har foreslått et møte for Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland, før denne saken løftes til Sametingets plenum, sier Keskitalo.

Det er særlig tre aspekter ved regionreformen som er relevante for Sametinget i det videre arbeidet. Det gjelder overføringer av nye oppgaver til regionene som berører samiske interesser, og nye oppgaver som overføres regionene der Sametinget har eller bør få forvaltningen på samme område for det samiske samfunnet, samt hvordan Sametinget kan styrke og konkretisere sitt samarbeid med regionale myndigheter.