Sjømat Norges medlemsbedrifter har nå samlet seg om en visjon som slår fast at den norske sjømatnæringen skal være en globalt ledende produsent av sunn mat. Vi skal levere sjømat, marine ingredienser, produksjonskompetanse og teknologi i verdensklasse. Gjennom bærekraftig produksjon og innovasjoner skal norsk sjømatnæring være Norges viktigste bidrag til å nå FNs bærekraftsmå.– Fiskeindustrien har en avgjørende posisjon for å sikre større verdiskaping fra de marine ressursene. Når vi ser framover mot 2030, vil det kreve at vi øker bearbeidingen av fisk i Norge. Det må også være lik konkurranse mellom bedriftene, og industrien må sikres en mer forutsigbar tilgang til råstoff, understreker Ystmark i en pressemelding.

Sjømat Norge skriver i pressemeldingen at økt bearbeiding i Norge vil være bra for sysselsettinga og ringvirkninger, i tillegg til at det vil gi bedre utnyttelse av fiskeressursene, samt redusere transportbehovet ut i markedene.

Fram mot 2030 vil Norge trenge 300.000 nye arbeidsplasser, noe sjømatnæringen kan bidra til.

– Fram mot våren 2019 ønsker vi å finne løsninger som gjør at fiskere og industri i samarbeid kan skape mer av de rike ressursene som landet rår over. Vi kan ikke styre mot en fremtid der sjømatnasjonen Norge bare driver med eksport av ubearbeidet fisk, sier Ystmark.

Faglige innspill

Arbeidet med Sjømat 2030 omfatter både sjømatindustrien, havbruksnæringen og leverandørsektoren. Tidligere i år har Sjømat Norge gjennomført fem dialogmøter med et tjuetall miljø- og interesseorganisasjoner, forskningsinstitusjoner og forvaltning. Hensikten har vært å få faglige innspill fra omgivelsene til arbeidet, særlig på havbruk.– I dialogmøtene vi har hatt med miljøorganisasjonene og andre interesser, kom det et klart signal om at utslippene fra næringen må ned. Det må vi ta på alvor, både i fangstledd, produksjon og transport til markedene, sier Ystmark, og presiserer at dette området krever et godt samarbeid med fiskeflåten.

Sosial arbeidskraft

Sjømat Norge ønsker å styrke den sosiale arbeidskraften i næringa, spesielt lønns- og arbeidsvilkår for ansatte.

– Tiden er over for næringsaktører som tilbyr dårligere arbeidsvilkår enn det som anses som anstendig. Dette er et område man ikke bør konkurrere på. Vi ønsker at arbeidstakere skal ha en minstesikkerhet uavhengig av om arbeidsgiveren er bundet av tariff eller ikke. Derfor vil Sjømat Norge sammen med LO og NNN støtte en fortsatt allmenngjøring av fiskeindustrioverenskomsten.

Sjømat Norge mener næringen kan støtte opp under FNs bærekraftsmål med følgende hovedmål for næringen:

  • Sjømatnæringen skal ikke ha negativ effekt på artsmangfoldet.

  • Sjømatnæringen skal være en del av løsningen på klimautfordringen.

  • Sjømatnæringen skal bruke havet på en måte som fremmer en miljømessig bærekraftig utvikling.

  • Sjømatnæringen skal bidra til å øke verdens matvareproduksjon.

  • Sjømatnæringen skal bidra til en positiv norsk samfunnsutvikling.

  • Sjømatnæringen skal bidra til at levestandarden i verden bedres.