Det har den siste tiden vært betydelig snøskredfare i regionen, og onsdag økte faren til faregrad 4, stor. Ifølge snøskredvarsler i Norges Vassdrags – og Energidirektorat (NVE), Jan Arild Hansen, er det ustabilt i fjellet nå.

De siste dagene har han og kollegaene observert flere skred, også i skogen, og tirsdag utløste finske skiturister et større skred i Tamokdalen i Midt-Troms.

–  Grunnen til at det er så ustabilt er fordi vi har hatt en lang kuldeperiode i februar med lite snø. Dette har ført til vedvarende svake lag i snødekket. Det er nettopp dette svake laget som kollapser når det kommer ekstra påfyll av snø. Da går skredene, forteller han.

Snøskred også under tregrensa

–  Det er det vi har sett nå sist helg, da det kom masse snø. Da opplevde vi sånne forhold man ikke kan huske å ha sett tidligere, med snøskred som går i skogen, sier han.

Snøskred i skogen er uvanlig, ifølge Hansen.

– Når det er betydelig skredfare har skifolket kjørt mer i skogen fordi det er tryggere. Nå har det vist seg å gå snøskred også under tregrensa, så folk bør absolutt være forsiktige, å unngå skredterreng også her.

FARLIG: Det kan gå snøskred også i skogen. Bildet er fra Kåfjord tidligere i mars hvor det inspiseres og læres. Foto: Jan Arild Hansen

Fjernutløse skred

På grunn av de vedvarende svake snølagene, er det ifølge Hansen stor fare for å fjernutløse skred.

– Det betyr at du kan utløse et skred langt over deg, selv om du ikke er i bratt terreng. Når det svake laget kollapser kan snøen over dette løsne.

Akkurat dette tror Hansen det er mange som ikke er klare over.

– Det er masse folk i fjellet nå med stor kunnskap om skred, men akkurat dette med fjernutløsing virker det ikke som om folk er bevisst på.

Ifølge varslingstjenesten Varsom vil faregraden for snøskred gå ned til betydelig torsdag. Hvordan forholdene blir framover og over påsken er umulig å spå. En ting er likevel nokså sikkert:

– Faren for å fjernutløse skred vil nok henge med oss enda en god stund, så det må folk absolutt være klare over nå som påska kommer.

Hold deg unna skredterreng

De vanlige rådene for å ikke havne i en skredsituasjon, slik forholdene er nå, er å holde seg unna terreng brattere enn 30 grader.

– Folk som liker å ferdes i fjellet må selvfølgelig få fortsette med det, det er godt å komme seg ut. Men man finner også masse fint skiterreng på 20 graders helninger, som er innenfor og trygt.

Ellers oppforder Hansen fjellfolket til å tenke sikkerhet og gjøre gode vurderinger.

– Følg med på skredvarselet, hvordan vi vurderer forholdene, men sånn generelt sett: vær bevisst på muligheten for å fjernutløse skred. Man bør vite hvordan terrenget er over seg, sier han.

Ved faregrad 4 kan det gå naturlig utløste store skred. Disse kan faktisk også nå ned til vei og bebyggelse.regObs kan man se vanlige folks registrerte faretegn eller skredvurderinger.

OBSERVATØR: Jan Arild Hansen jobber som snøskredvarsler for NVE og Varsom. Foto: Privat