Boreal Metals Corps (BMC), har sammen med sin partner Eurasian Minerals startet opp et leteprogram for å intensivere jakten på mineraler i gruveområdet mellom fjellene Kjækan – Badderen i Kvænangen.

Nå har det Kvænangen-Nordreisabaserte selskapet Arktisk Geotek inngått en ettårig avtale hvor de skal bistå disse selskapene i prøveboring. Oppstart blir høsten 2018 eller vinteren 2019.

– Vi er veldig stolte av å ha landet en slik type avtale. Spesielt fordi dette er et selskap som har internasjonal erfaring innen mineralprospektering, opplyser Joakim André Olsen – en av to innehavere i Arktisk Geotek i en pressemelding.

Lovende prognoser

Allerede vinteren 2017 kom selskapet hans i kontakt med ledelsen i BMC og deres geologer. Etter jevnlige samtaler endte det opp med et engasjement der Arktisk Geotek hjalp med å utføre feltarbeid i forbindelse med geofysiske undersøkelser i prosjektområdet høsten 2017.

– Disse undersøkelsene ga lovende prognoser, sier Olsen.

Det er utbredelsen av mineralet kobber, men også omfanget av blant annet gull og kobolt som skal kartlegges i fjellområdet hvor det var gruvedrift på 1800-tallet.

– I gamle dager hentet de ut mye kobber fra overflaten her. De hadde ikke teknikker for å lete i dybden. Det er det vi skal gjøre nå, i samme områder som før. Først skal det prøvebores ned til 2-300 meter, så ned til omkring 1000 meter hvis de første resultatene er lovende, forteller Olsen.

Fremtidsrettet industri?

Nøyaktig hvor stort potensiale fjellene i Kjækan har, er vanskelig å si noe om nå. Olsen håper resultatene er drivverdige.

– Kanskje kan det føre til en fremtidsrettet industri i Kvænangen. Kommunen er jo blitt en omstillingskommune nå, og det er bra at muligheten for å drive gruver blir sjekket ut. Jeg tror mange misforstår, og tenker åpne, svære gruver som gjør stort inngrep i naturen. Det er ikke slik det foregår i dag.

– På sikt kan dette etablere mange arbeidsplasser, tror han.

Betydelig overskudd

De to nyutdannede geologene startet firmaet i januar 2017. Siden da har de ikke stått og tvinnet tommeltotter. I juli landet herrene også en stor kontrakt som underentreprenører på Statnetts nye 420kV kraftledning langs delstrekningen Reisadalen-Skillemoen.

– Vi gikk med et betydelig overskudd i fjor, som var over all forventning. Det virker som om det er et marked for det vi holder på med, vi har flere oppdrag for private kunder også, avslutter Olsen.

lovende resultater: Funn av chalcopyritt i feltsesongen 2014-2016. – Et mineral som er viktig for indikasjonen av kobber. Foto: Privat