Det har i fire uker vært store problemer med frosne vann - og avløpsrør i deler av Nord-Troms, også i Nordreisa. Fredag ettermiddag holdt mannskap fra drift og utvikling på å tine hovedvannledningen på Krakenes, hvor omkring halvparten av husstandene har mistet vannet.

– Det er lite nedbør kombinert med lite snø som er årsaken. Når det i tillegg blir litt mildere nå så fyker tela ned i bakken, forklarer Espen Berg, driftsoperatør i kommunen.

Sammen med seks andre har han hatt mye og gjøre de siste ukene. På Rovdas og i Sørkjosen har vannet i hovedvannledningen fryst, og kloakken har fryst flere steder over hele kommunen. På avløp er det bare én bil i kommunen som kan gjøre opptiningsjobben.

– Lange dager går bra, når man har så gode kollegaer som det jeg har, smiler driftsoperatør Kim Daniel Hansen.

TNER OPP: Yngve Mathisen og Kim Daniel Hansen tiner hovedvannledningen på Krakenes i Nordreisa. Foto: Isabell Haug

– Får kjenne litt på det

Sammy Jeridi med kone Hilde og datteren Maxima (11 mnd.) er blant de som fredag er uten vann. Det er heller ikke første gang denne vinteren.

– Vi var bortreist en helg og da frøs vannrørene. Heldigvis fikk vi det løst, men har siden måttet la vannet renne for at det ikke skal fryse igjen, forklarer han.

Jeridi krysser nå fingrene for at drift og utvikling løser jobben fort.

– I verste fall er det ned til svigermor og fylle kasseroller med vann. Kanskje kan jeg dusje på Gymet, hvor jeg trener, eventuelt tine snø. Det er bare å bli litt kreativ, ler han.

Mannen, som opprinnelig er fra Stockholm, sier vi er bortskjemte.

– Nå får vi jo kjenne litt på hvordan de har det i Afrika, hvor vannproblematikken er mye større. Man må se det positive i det, vi er friske, vi puster og vi er glade, smiler han.

Låner bort utstyr

Virksomhetsleder i anleggsdrift i kommunen, Hilde Henriksen, forteller at kommunen prøver å nå over alle henvendelser. Private stikkledninger til vann tar de derimot ikke.

– Vi ønsker ikke å gå entreprenørene i næringen, og har heller ikke ressurser til det. Men tineutstyr kan folk få låne, det samme med rør hvis noen ønsker å koble seg på fra naboen, forteller hun.

Henriksen oppfordrer folk til å være gode naboer og hjelpe hverandre på samme måte som i 2010. Da var problematikken den samme, bare enda verre.

– Da begynte problemene allerede i januar. Det gikk et halvt år med store utfordringer, minnes hun.

Ikke spar på vannet

For å unngå at vannet og kloakken fryser sier hun følgende:

– Man bør ikke spare på vannet. Man bør bruke vann, men selvfølgelig ikke la det stå å renne. Det kan lage et problem på kloakksiden igjen, og det er jo det verste når det fryser og man ikke kan bruke verken toalettet eller vasken.

Jobber i påska

Mens resten av Nord-Troms tar påskeferie, er det noen som må jobbe også i høytiden.

– Jeg har fått beskjed om å være tilgjengelig, og det er greit det, ler Hansen.

GODE KOLLEGAER: Kim-Daniel har lange arbeidsdager i vann og avløp. – Det går bra, med gode kollegaer så, smiler han. Foto: Isabell Haug