Med andre ord; næringslivet går godt, og framtiden for Nord-Norge ser lys ut. Likevel ser det ut til at landsdelen kommer til å stå ovenfor en stor utfordring i årene framover: Vi mangler folk. Nærmere bestemt – folk med riktig kompetanse. For det er nemlig i Nord-Norge bedriftene sliter mest med å få tak i kvalifisert arbeidskraft. Hva kan vi gjøre for å sikre at landsdelen får tilgang på folk med riktig kompetanse i årene framover?

Nord-Norge er avhengig av flere hender og kloke hoder framover. Et av de viktigste virkemidlene til dette vil være utdanningsinstitusjonene – de videregående skolene, fagskolen, studiesentrene og universitetet. Vi trenger både fagfolk og akademikere som ønsker å bosette seg i regionen, og dermed bidra til å tilføre kompetanse til landsdelen. Jeg kan ikke få understreke nok hvor viktig det er at vi har et lokalt utdanningstilbud som samsvarer med kompetansebehovet i nord. Det hjelper lite at ungdommene våre flytter sørover for å utdanne seg – statistikk viser at bare 15% av ungdommene som flytter sørover for å ta høyere utdanning kommer tilbake til regionen. Til sammenligning bosetter 70% av studentene ved UiT seg i Nord-Norge etter endt utdanning. Med andre ord; vi trenger robuste, attraktive utdanningsinstitusjoner i nord, som utdanner den kompetansen vi trenger framover.

Et annet aspekt når det kommer til mangelen på arbeidskraft er at vi trenger at flere mennesker bosetter seg i nord. Særlig bør vi fokusere på at de nordnorske ungdommene ser muligheter i landsdelen, selv om det ikke er til å stikke under en stol at vi trenger tilflytting både fra resten av Norge og utlandet for å møte framtidens behov. Og hvordan kan vi bidra til at flere nordnorske ungdommer ønsker å etablere seg i nord?

Ungdom som trives på hjemplassen sin har lettere for å flytte tilbake i voksen alder. Jeg tror derfor det er kjempeviktig å fokusere på å la barn og unge være med å utvikle sine lokalsamfunn, for eksempel gjennom ungdomsråd eller barnas- og unges kommunestyre. I tillegg må skole og næringsliv spille mer på lag, slik at ungdom får se hvilke fantastiske jobbmuligheter som finnes i Nord-Norge.

Det er i nord mulighetene ligger. Og dette må vi begynne å kommunisere til de som skal bo her i framtiden.