Nord-Troms tingrett dømte 24. januar mannen i 30-årene for uaktsomt drap, etter at han frontkolliderte med en annen bil i Ramfjord 6. mars 2017. Føreren av den andre bilen, Lars Johan Lingrasmo (83), døde i kollisjonen.

Mannen som er lege i Troms, ble dømt til 45 dagers fengsel, samt at han mistet førerretten i tre år fremover.

I tillegg ble han idømt å betale 150.000 kroner i oppreisningserstatning.

Da saken gikk for retten nektet legen straffskyld, og hans forsvarer, Marianne Bech, opplyste senere at det også er grunnen til at han anket dommen.

– Han er ikke enig i bevisvurderingen og lovanvendelsen. Han mener han ble blendet da kollisjonen skjedde, og at han ikke kan straffes for det som skjedde, sa Bech til iTromsø i februar. Det har ikke lykkes å få en kommentar fra henne fredag.

Mener han var uoppmerksom

Nå er beslutningen fra Hålogaland lagmannsrett klar, og over seks sider redegjør lagdommeren for hvorfor anken til legen er avvist.

Der legges det blant annet vekt på at vitneforklaringene og de tekniske bevisene er omfattende, og at «ut ifra det samlede bevisbildet er det klart at det ikke dreiet seg om et øyeblikks uoppmerksomhet fra domfelte, men en større, og mer varig, uoppmerksomhet».

I tingretten forklarte vitner som hadde kjørt bak legen at han hadde foretatt flere forbikjøringer, at han kjørte vinglete forut for ulykken og at han ble observert å ha lent seg mot midtkonsollen.

Videre viser lagmannsretten særskilt til rapporten fra politibetjent Yngve Widdings, som har analysert spor i veibanen. I rapporten konkluderte Widding med at det ikke er ytre faktorer, som vei, vær, føre eller kjøretøy som førte til ulykken, men at det med all sannsynlighet handlet om en førerfeil hos tiltalte, som «for eksempel at han kan ha sovnet, sett på mobilen eller vært generelt uoppmerksom».

Håper at saken er avsluttet

Det var 6. mars 2017 at Lars Johan Lingrasmo (83) og kona Paula Henriette (80) på vei hjem til Nordkjosbotn etter en kort handletur i Tromsø. Da de kom til Leirbakken i Ramfjord på E8 kom plutselig en svart Passat over i deres kjørefelt. Lars Johan rakk bare å legge bilen noe mot høyre før han frontkolliderte med den møtende bilen. Han døde momentant i det massive sammenstøtet. Kona Paula Henriette overlevde, men ble hardt skadet.

I retten forklarte enken at hun husket sammenstøtet som et kraftig smell, og at hun ble vridd 90 grader i kollisjonen.

Under befaring på åstedet kom det fram at legen hadde skrenset 18 meter før han traff ekteparets bil i motgående kjørefelt.

– De etterlatte er selvfølgelig fornøyd med avgjørelsen. Dette har vært en kjempestor belastning, og de håper med dette at saken er avsluttet. Dommen er veldig grundig, i samsvar med det som tingretten har vurdert og jeg tenker at det er en riktig avgjørelse, sier Annichen Rye-Holmboe som er bistandsadvokat for enken.