Børre Sakshaug skulle bare ut en liten tur for å sjekke skiløypa i Kildalen. 35-åringen var svært erfaren i området, og kjørte løyper i felleskap med faren, Frits Sakshaug, så ofte det var behov.

Denne skjærtorsdagen var far og sønn enige om at det ikke var nødvendig å kjøre opp de mest brukte løypene, de opp mot Sikkajavri og Bessihytta.

– Men Børre skulle ta en tur for å sjekke forholdene, sier Frits Sakshaug.

– Vi var skjønt enige om at de andre løypene skulle vi ikke kjøre når været og skredfaren var som den var.

Hjelpemannskapene kom raskt

Seks timer senere ble Børre funnet livløs, under en halv meter snø, i et område der far Frits ikke kan minnes at det har gått ras før.

– Jeg var hjemme og laget middag til oss, og begynte å ane uråd etterhvert. Men at det skulle gå slik, det kunne jeg jo ikke fatte.

To bekjente av Børre dro ut for å lete da han ikke hadde kommet tilbake på flere timer. De startet inn fra hver sin side av løypa han skulle kjøre, og fant til sist stedet, inne mellom trærne i det som kan se ut som et lite elveløp.

Børre Sakshaug ble funnet av bekjente etter at han ble tatt av et snøskred skjærtorsdag. Politi og hjelpemannskap rykket ut til stedet. Sakshaug mistet livet i raset. Foto: Johanne P. Elvestad

– Skredet var ikke stort i bredde, men det var mye og tung snø, er jeg blitt fortalt, sier faren, som ikke tror sønnen så raset komme.

– Jeg tror han hadde kommet unna om han hadde sett det.

Førstehjelp ble forsøkt, men livet sto altså ikke til å redde.

– Men for en operasjon man fikk i stand. Det gikk utrolig kort tid så var det helikopter og hjelperessurser på plass her i Kildalen. Jeg er mektig imponert over hvor raske de er, sier Sakshaug.

Tok sikkerheten på alvor

Børre Sakshaug var en meget erfaren skuterfører, og han tok skred på ramme alvor.

I 2010 var han med og grov ut en bekjent fra et skred, ikke langt unna der han selv mistet livet.

– Børre var opptatt av sikkerhet allerede da, og etter det ble det enda mer viktig for ham å kjøre trygt. Han hadde alltid skredsøker på seg, og spaden var også alltid med. Han tok en rekke søk- og redningskurs, så dette var noe han tok på alvor.

Derfor var sjokket stort i vennekretsen da det ble kjent at nettopp Børre mistet livet i skred.

– Vi har hatt så mange av Børres venner på besøk og på telefonen, og alle uttrykker de sorg og sjokk. De fleste sier at Børre var den siste de trodde skulle ende i et skred.

Gir til Norsk Folkehjelp

Frits Sakshaug sier han og kona har opplevd en massiv støtte i dagene etter ulykka.

– Vennene til Børre og familien vår er helt utrolig. De stiller opp og er helt klar på at de bistår med hva det skal være.

Familien har også besluttet at de heller enn blomster ønsker at gaver gis til Norsk Folkehjelp sin avdeling i Nordreisa.

Hjemme på Sakshaug har det blitt satt opp lys til minne om Børre Sakshaug.

– Det var noen som ville dra til rasstedet og tenne lys, men det fikk vi stanset. Der er det fortsatt utrygt. Da er det bedre at de kommer hit, sier Frits Sakshaug.

Familien har også besluttet at de heller enn blomster ønsker at gaver gis til Norsk Folkehjelp sin avdeling i Nordreisa.

– Den innsatsen de gjør er utrolig verdifull og vi vet at dette er noe Børre ville satt pris på, sier far Frits.

omkom: Det var 35 år gamle Børre Sakshaug fra Kildalen som omkom i skredulykka i Kildalen, skjærtorsdag. foto: privat