Om to uker behandler styret i Universitetssykehuset Nord-Norge HF (UNN) to saker som omfatter Sonjatun Helsesenter i Nordreisa.

Fra ni til seks

Den ene saken handler om de ni sykestuesengene i Nord-Troms. Her er det foreslått å redusere delfinansieringen fra sykehuset med 2,7 millioner kroner, slik at ni sengeplasser blir til seks. Hvis forslaget blir vedtatt vil tilbudet bli halvert i Nordreisa. Skjervøy mister én seng, mens Kåfjord og Kvænangen beholder et nærmest tilsvarende tilbud som i dag.

– Mange benytter seg av dette tilbudet. Vi i Nordreisa hadde et bra belegg i fjor på 117 prosent, det vil si at vi faktisk hadde flere enn de fire sengene i bruk, forteller leder i Distriktmedisinsk senter (DMS) Aina Karoline Hagen.

– Følger ikke konklusjonen

I 2017 ble rapporten ”Evaluering av sykestuene i Nord-Troms” ferdigstilt. Den konkluderte med at ordningen med sykestuesenger i de fire kommunene sparte UNN for omkring fem millioner kroner årlig. Det ble i rapporten anbefalt å videreføre sengene med noe redusert drift, fordelt etter folketall.

– Rapporten skulle legges til grunn for videre drift, i samarbeid med hver enkelt kommune. Det kan jeg ikke se blir gjort i dette forslaget her, sier ordfører i Nordreisa, Øyvind Evanger.

Sykestuesengene ble egentlig vedtatt avviklet allerede i 2012.

Hvordan er det å stadig vekk måtte sloss for å opprettholde sengene i Nord-Troms?

– Jeg hadde jo håpet at vi med denne rapporten skulle fått satt strek, innrømmer ordføreren.

bekymret: – Vi driver allerede på et minimum av det vi kan gjøre. Hvis vi da skal skjære ned vil det ha mye å si for tilbudet, sier leder for DMS Sonjatun, Aina Karoline Hagen. Her med ordfører Øyvind Evanger. Foto: Isabell Haug

– Kan bety slutten for DMS

I en annen sak til styret er det foreslått å omstille driften på områdegeriatrisk avdeling (OGT). Tilbudet som i dag inneholder seks døgnbaserte senger innen rehabilitering, kan ende opp med å bli tilbudt kun på dagtid.

Belegget på tjenesten har de senere årene ligget på omkring 50 prosent.

– Selv om beleggsprosenten er lavere enn det forventes, så er det slik at avdelingen støtter opp om øvrige tjenester i DMS. Personalet som jobber her har også arbeidsoppgaver på fødestue, hud –og dialyseavdelingen, sier Hagen.

Hun og Evanger frykter at UNN, gjennom å ta ned driften på OGT, sparker bein under hele DMS.

– Vi er avhengige av en døgntjeneste for å drive som vi gjør i dag. Dersom det omstilles fra døgn til dag kan fødestua være det som ryker først – og andre tjenester kan komme etter. Jeg er redd dette kan være begynnelsen på slutten for DMS, sier Hagen – og Evanger er enig.

– I ytterste konsekvens kan DMS Nord-Troms bli borte, sier han.

– Avhengig av personellet

Avdelingsjordmor Hanne Fjellstad forteller til Framtid i Nord at hun ikke har fått noen indikasjoner på at fødestua kan bli lagt ned.

– Såvidt jeg vet. Men vi er avhengig av at det er personell på avdelingene, det er realiteten. Så får vi se videre hva sakens utfall blir, og hvordan man blir å løse eventuelle utfordringer, sier hun.

HELE DØGNET: Fødeavdelingen på Sonjatun er avhengig av at det er personell som kan bistå fra andre avdelinger, hele døgnet. Foto: Arkivfoto

Ekstrasak i formannskapet

Evanger mener forslagene viser nok et sentraliseringsgrep fra større institusjoner.

– Det er realiteten, selv om de antakelig ikke vil si det. De har i den nye A-fløyen styrket med blant annet en ny avdeling for rehabilitering. Nå vil de hente pasienter fra DMS og inn til byene, påstår han.

Torsdag denne uken er det møte i formannskapet i Nordreisa. Saken om DMS er satt opp som tilleggssak.

– Jeg håper vi kan forfatte et innspill som vi kan gi videre til UNN – og på den måten kommer i tettere dialog om dette.

–Ikke uforsvarlig

– Vi ville aldri ha foreslått noe vi mener er uforsvarlig. Men det er klart at dette er en omstiling der alle parter må ha god dialog for å få til ting i lag, sier Magne Nikolaisen, leder for samhandlingsavdelingen på UNN.

Han sier man ikke nødvendigvis bygger ned DMS.

– Det er litt hvordan man ser på det, men vi omstiller – vi legger ikke ned. Vi har foreslått å styrke det desentraliserte gjennom etablering av Pasientsentrert helsetjenesteteam for Nord-Troms. Dette er etablert i Tromsø og i Harstad og har hatt gode resultater. Da jobber noen ansatte på sykehuset sammen med noen i kommunene for å aktivt starte behandling hjemme slik at pasienten ikke blir så syk at han eller hun trenger en seng. Ved å flytte mye av behandlingen ut tenker man at man trenger færre fysiske hender.

OMSTILLER: Vi bygger ikke ned, vi omstiller, sier Magne Nikolaisen, leder for samhandlingsavdelingen ved UNN. Foto: iTromsø

Flere andre muligheter

Han sier man fra UNNs side skjønner at DMS kan få en utfordring med driftskonseptet.

– Men dette er en utvikling som sykehuset er pålagt å følge. Vi får sterke føringer på at aktiviteten skal dreie mer fra døgn mot dag, sier han.

Han forteller at man i Nord-Troms har drevet et eget prosjekt om velferdsteknologi – og at man dessuten vil få mange andre muligheter innen teknologi og organisering i tiden fremover.

– Teleortopedi går ut på at lege og ortoped fra Tromsø følger opp ansatte på for eksempel Sonjatun uten å fysisk være tilstede. Dette er et spennende bidrag for å faktisk styrke tjenesten i regionen. Utfordringen for Nord-Troms er at det kanskje ikke løser sengespørsmålet, det må de se litt på, hvordan de selv kan bidra til omstillingen.

Ikke plutselig

Nikolaisen avviser at det er av økonomiske grunner man ønsker å gå fra døgn til dag på OGT.

– Det har ikke vært avgjørende. Vi bruker jo også litt av pengene på å styrke andre tjenester i DMS. Men på grunn av endringer på nasjonalt nivå, i samhandligsreformen, og det faktum at vi har gjort endel endringer på UNN – organisatorisk med ny A-fløy, så ser vi at vi ikke greier å nyttiggjøre oss av de sengene som er der oppe i dag.

Han sier disse forslagene umulig kan ha kommet plutselig på noen.

– Vi signaliserte i møte 29.juni i fjor at denne prosessen hadde som mål å endre litt av aktiviteten fra døgn til dag.

Ville hatt bare to senger

Hva gjelder sykestuesengene sier han at sykehuset ønsker å bevare tilbudet – med tanke på befolkningen og deres følelse av trygghet. Han poengterer at 26 av 30 kommuner som er underlagt UNN, ikke får samme tjeneste finansiert.

– Det har vært vanskelig for UNN å forsvare et videre tilbud som andre kommuner selv har fått ansvaret for. Når vi argumenterer for er det i hovedsak fordi det er lange, gode tradisjoner for sykestuesengene. I tillegg er det jo store avstander i regionen, spesielt i vinterhalvåret.

Han legger til at dersom man skulle fordelt senger etter folketallet ville Nord-Troms kun hatt to senger totalt.

– Men så har vi i rapporten sett at Nord-Troms kommunene har vært flinke til å nyttiggjøre seg av sengene og tjenesten har vist gode resultater.