De fleste kommuner i Troms hadde gode driftsresultater i 2017. Nordreisa vil etter all sannsynlighet komme ut av ROBEK-lista, og Kåfjord kommune står utenfor fare for innmelding. Dette viser en ny KOSTRA-rapport fra Fylkesmannen i Troms.

Alle kommunene i Nord-Troms, unntatt Skjervøy har et positivt resultat, over anbefalt nivå på 1,75 prosent av brutto driftsinntekter.

Resultatene er:

  • Skjervøy: 1,6 prosent

  • Kvænangen: 2,0 prosent

  • Lyngen: 2,2 prosent

  • Nordreisa: 3,0 prosent

  • Gáivuotna Kåfjord: 3,1 prosent

  • Storfjord Omasvuotna Omasvuono: 3,4 prosent

Likevel er resultatene i fylket klart svakere enn landsgjennomsnittet, og kun to andre fylker hadde svakere resultat i 2017.

Lyngen låner mest

De siste årene har lånegjelden til kommuner i Troms økt betraktelig, og er nå på et betydelig høyere nivå enn landsgjennomsnittet. Økningen siste år skyldes hovedsaklig at byene Tromsø og Harstad har hatt en kraftig økning i netto lånegjeld. Av alle fylker er det kun Finnmark som har høyere gjeld enn Troms.

Av kommunene i Nord-Troms har Lyngen klart størst netto lånegjeld i prosent av brutto driftsinntekter. Dette med 141,9 prosent i 2017. Landssnittet uten Oslo medregnet, er på 83,8 prosent.

Lavt nivå på disposisjonsfond

Troms har i tillegg lavest nivå på disposisjonsfondene av fylkene, men Fylkesmannen i Troms ser på det som positivt at fondene samlet sett øker for andre året på rad.

Her kan du se kortversjonen av rapporten om økonomisk utvikling i Troms. Denne baserer seg på de ureviderte KOSTRA-tallene som ble publisert 15.mars i år, og senere endret 24.mars.