Denne vinteren har brakt med seg flere snøskred og stengte veier på Arnøya i Skjervøy kommune. Med dette følger det også frustrerte øyboere. Nå har mange signalisert at de ønsker å flytte:

– Jeg hadde en familie inne på kontoret mitt på torsdag, de hadde kjørt til helsestasjonen og raset var gått rett bak. Folk er preget av dette. Det er en situasjon som ikke er holdbar, sier ordfører Ørjan Albrigtsen til NRK Troms.

30 personer vil flytte

Ifølge statskanalen innkaller Albrigtsen til krisemøte så snart som mulig, kanskje allerede neste mandag.

– Vi tåler ikke en vinter til, sier han.

Dagbladet opplyser at 30 av omkring 300 innbyggere nå har signalisert at de ønsker å flytte fra øya. Torsdag denne uka ble både fylkesvei 347 og 348 rammet av to nye snøskred, og søndag formiddag er veien fra Langfjordbotn til Akkarvik fortsatt stengt på grunn av oppryddingsarbeid.

30 skred siden påske

Til Dagbladet forteller Albrigtsen at det siden påske har gått omkring 30 skred på øya. Dette rammer ikke bare innbyggerne men også næringslivet, blant annet fiskebruket i Årviksand, men også Arnøy Laks som ligger på Lauksletta.

– Vi har en beredskapsbåt som frakter folk så godt det lar seg gjøre, men det er jo langt ifra optimalt. Vi får rett og slett ikke folk på arbeid. Det er heller ingen klare politiske signal om skredsikring i nær framtid, sier ordføreren til avisa.

Utarmes

Ordføreren sier overfor Framtid i Nord at skredproblematikken tærer på befolkningen.

– Det gjør noe med folk når det blir på den måten. Når det går på sikkerheten løs så blir man preget av det. Samfunnet på Arnøya er sårbart og når så mange signaliserer at de vil flytte, så utarmes Arnøy-samfunnet. Det kan vi ikke leve med, sier Albrigtsen.

Folkemøte

Han innkaller nå til folkemøte for å få belyst situasjonen på Arnøya.

– Når vi får så mange tilbakemeldinger fra urolige innbyggere så må vi gjøre noe. Det blir et åpent møte på grendehuset i Arnøyhamn enten mandag 23. eller onsdag 25. april. Da tar vi staben på rådhuset og drar utover. Så ønsker vi også å få med både administrasjonen og politikerne i Troms fylkeskommune, samt Statens vegvesen. Det er litt kort varsel, men vi håper vi får det til, sier Albrigtsen.

Han ønsker å få arrangert folkemøtet så fort som mulig, mens skredfaren fortsatt er reell.

– Når snøen er borte er allting glemt. Så derfor er det viktig å få folkemøtet arrangert så fort som mulig, sier ordføreren.

Statusrapport

Folkemøtet blir åpent for alle.

– Da vil vi få en statusrapport på stoda og hvordan vi i fellesskap skal klare å gjøre noe med situasjonen. Vi ønsker å brette opp ermene i lag, sier Albrigtsen.

Ordføreren viser til at kommunen leverer mange tjenester på Arnøya – blant annet skolen i Arnøyhamn. Den skolen har vært nedleggingstruet lenge på grunn av lavt elevtall. Skulle barnefamilier forlate øya, vil den debatten blusse opp igjen.

– Det er mange som har sagt at de flytter nå. Så det er en prekær situasjon. Men vi skal gi et tilbud til befolkningen og jeg vil ikke forskuttere noe. Jeg har tro på Arnøy-samfunnet, sier Albrigtsen.