En elg har de fleste sett løpende over et jorde eller tråkkende i veikanten. Noe annet er det å observere skogens konge på sin egen hjemmebane, der den ivrig beiter i grålysningen eller i solnedgangen. Eller hva med å komme tett på moskusen på Dovrefjell, oppleve at sultne havørn svever over hodet på deg med klørne ute, eller glede deg med lekne spekkhoggere på sildejakt?

Du kan være heldig å komme tett på dyrene egen hånd, men sjansene er større for å treffe riktig om du blir med en lokalkjent guide. Dessuten er det både lærerikt og sosialt! Ikke alle turene kommer med garanti om dyr, men de byr garantert på store naturopplevelser. Her er et knippe forslag til safarier du kan bli med på i eget land.

Hanekamp i skogen: Orrfugl- og tiurleik

Det kalles gjerne vårens vakreste eventyr når henholdsvis tiur eller orrhaner møtes til høylytt og aggressiv dyst på spillplassen, for så å gjøre seg store og fine for røyene og orrhønene i utkanten av manesjen. Hvis du ligger i skjul i telt eller gamme, kan du få med deg hele seansen som starter et par timer før soloppgang og avsluttes utpå morgenkvisten – kanskje med paring, hvis en hann har lyktes.

TIUR: Kan sees og høres på faste spillplasser om våren. Foto: Jensen, Kai

Fakta: Ritualene er vanlige i barskogområder, og fuglene bruker gjerne de samme spillplassene år etter år. Overnattingsturer med guide går fra Hernes i Elverum fra 21. til 30. april (finnskogenadventures.com). Fra Oppdal går det turer fra 13. april til 13. mai, pris kr 4600 per gruppe på maks fire (moskussafari.no).

Best i solnedgang: Elgjakt med kamera

Skogens konge er på sitt mest aktive i grålysningen eller i skumringen når den er ute og beiter. Elgen er ikke særlig sosial og går helst for seg selv. Men tettheten er så stor i skogene våre at det likevel ikke er uvanlig å se flere i løpet av én og samme safari. De er forholdsvis lette å få øye på også: De største kan bli over tre meter lange og to meter høye – for ikke å snakke om hannelgens gevirer, som kan være imponerende. Bli ikke overrasket om det i kameralinsa også dukker opp et rådyr eller en hare.

Fakta: Safari med bil arrangeres på mange steder. Trysil (trysil.com), Rauland (visitrauland.com), Lillehammer (lillehammer.com) og Valdres (valdres.no) er eksempler. Sesongen er fra juni til august/september. Pris fra kr 300 per pers.

ELG I SOLNEDGANG: Kan oppleves enten du ferdes på egen hånd eller er med på en organisert safaritur.

Importert urdyr: Moskusen på Dovre

Da det ble funnet fossiler som tydet på at en nær slektning av moskus hadde levd her under den siste istiden, ble moskusen introdusert fra Grønland til Dovrefjell på slutten av 1940-tallet. Siden har det svære, hårete dyret blitt selve symbolet på det flotte fjellområdet som knytter Sør-Norge og Trøndelag sammen. I dag teller stammen opp mot 250 dyr. Mange setter seg på Dovrebanen med et håp om å få øye på flokken fra toget, men sjansen er mange ganger større om man blir med en kjentmann på fottur. Dette er også tryggere enn å gå på egen hånd; du vil nemlig ikke risikere å erte på deg en okse på 400 kilo som kommer mot deg i 60 kilometer i timen!

Fakta: Safarisesongen går fra midten av juni til starten av september. Beregn fra sju til 15 kilometers vandring (i forholdsvis lett fjellterreng). Bestill tur gjennom turisthyttene i området (visitdovrefjell.no) eller hos moskussafari.no. Fra kr 450 per pers.

NATUROPPLEVELSE PÅ DOVRE: De mektige moskusoksene og den storslåtte fjellnaturen borger for en minneverdig safaritur i eget land. Foto: Radomir Jakubowski

Med nebb og klør: Havørn på Smøla

Den mektige havørna, med et vingespenn på opptil 140 centimeter, er Nord-Europas største rovfugl. Den lever først og fremst av fisk og mindre sjøfugler, og det finner den langs hele norskekysten fra Vest-Agder til Finnmark. Siden den ble fredet i 1968, skal bestanden ha vokst til over 3000 par her til lands. Ikke noe sted er tettheten så stor som ved Smøla, ute i havgapet nord for Kristiansund. Her kan man bli med på båttur rundt holmer og skjær og se havørnene jakte. Husk kamera!

Fakta: Hekkesesongen er fra april til august, men Smøla Naturopplevelser (smolanaturopplevelser.no) arrangerer turer også på andre tidspunkter. Totimers båttur er familievennlig og koster fra kr 590 per person. Lofoten er et annet egnet sted for havørnsafari (se lofoten.info).

NORD-EUROPAS STØRSTE: Havørna er Nord-Europas største rovfugl. Ingen steder ser du flere av den enn på Smøla nord for Kristiansund. Foto: Stenersen, John

Livlig sildejakt: Spekkhogger i Vesterålen

Når fem milliarder sild trekker til kysten utenfor Vesterålen og Troms en gang uti november, er ikke spekkhoggerne sene om å komme etter for å spise seg glade. På tur i rib-båter ser man de svarte og hvite delfinene, som kan bli opptil sju meter lange, boltre seg på nært hold. De tøffeste kan også ta på seg tørrdrakt og snorkelmaske og gå i vannet med dem.

Foruten de lekende spekkhoggerne kan man se større hval utenfor Vesterålen året rundt. Sjansene er best om sommeren, når spermhval og grindhval er ute etter blant annet blekksprut.

SPENNENDE SJØPATTEDYR: Spekkhoggerne er verdens største delfiner. Disse hvalene kan du se på safari i Nord-Norge. 88

Fakta: Desember og januar er de sikreste månedene for spekkhoggersafari, mens det i sommermånedene juni-august er hovedsesong for safari etter større hval. Andenes i Vesterålen er et perfekt utgangspunkt (se lofoten-opplevelser.no, seasafariandenes.no og whalesafari.no). Priser fra rundt kr 1000 per pers.

Elvebreddens byggmester: Bever i Finnskogen og Østerdalen

Beveren er en ivrig og flittig byggmester, som feller løvtrær, lager dammer og bygger seg hytter langs elvebreddene. Men den er veldig sky og derfor vanskelig å få øye på! Blir du med på beversafari, for eksempel med stillegående kano, får du uansett en kjempeflott naturopplevelse i byggmesterens spor.

SKY: Beveren vil helst ikke vise seg fram, men på safari har du likevel sjansen til å se det arbeidsomme dyret som svømmer i elver og sjøer og bygger demninger ved bredden. Foto: Haarberg, Orsolya

Fakta: Om sommeren kan Bjerkeli Villmarksopplevelser (tettpanaturen.no) arrangere beversafari i Finnskogen, det samme gjør Koppang Camping i Stor-Elvdal i Østerdalen (koppangcamping.no). Mer info og priser på forespørsel.

Stor, stygg og smakfull: Kongekrabbe i Finnmark

I takt med at kongekrabben har vandret inn langs Finnmarkskysten, har vi fått en helt ny naturaktivitet – nemlig kongekrabbesafari. Her blir man med lokale fangstmenn ut i båt, eller med scooter ut på isen, for å dra opp teiner som har stått langt nede på dypet. Noen tar også med seg en egen dykker, som egenhendig henter opp de opptil 10 kilo tunge krabbene. Deretter fraktes fangsten til en kokk, som tilbereder et kongelig måltid. Siden kongekrabben er uønsket utenfor norskekysten, kan du med god samvittighet fange og spise så mange du bare orker!

SE OG SMAK: Kongekrabbesafari skiller seg fra andre safarier ved at turen ofte ender med et godt (krabbe-)måltid. Foto: Bergsmo, Trym Ivar

Fakta: Arrangeres flere steder langs kysten av Finnmark. Juni-september er høysesong. Se f.eks. 71-nord.no, bonaventure.no, barentssafari.no og pasvikturist.no. For krabbesafari vinterstid, se kirkenessnowhotel.com. Pris varierer – en 3,5 times tur ved Nordkapp koster fra kr 1565 per pers.