– Lyngen skyver fra seg ansvaret for personer med psykisk helse. Flere av våre medlemmer blir møtt med kald skulder og får ikke hjelp, forteller leder Martin Skog.

Han frykter avslaget i verste fall kan bety at foreningen legges ned.

– Andre kommuner er mer offensiv når det gjelder målgruppen, sier Skog.

Mental Helse Lyngen (MHL) søkte i mars måned om tilskuddet økes til 50.000 kroner til gjennomføring av studietur i vår til Bikuben i Kvæfjord og flere tiltak til høsten. Budsjettet er på 125.000 kroner.

Mangler midler

Kommunalsjef Liv Merethe Sørensen i Lyngen kommune begrunner avslaget med at det ikke er tilgjengelige midler som kan omdisponeres. Mental Helse Lyngen kan søke på tilskudd fra levekårsutvalget på lik linje med andre lag og foreninger.

– MHL er utrolig dyktig med flere arrangement, blant annet markeringen av Verdensdagen for psykisk helse. De får fram utfordringer for den enkelte. Vi tar foreningen og deres medlemmer helt klar på alvor, forteller Liv M. Sørensen.

MHL har de siste årene mottatt fast årlig tilskudd på 5.000 kroner. Antall medlemmer er 38.

– Vi ønsker å realisere flere planer, men det lar seg ikke gjøre med et så lite tilskudd. Vi vil søke andre instanser om støtte, men det er vanskelig å vinne fram. Støtten fra hjemkommunen er på tragisk lavt nivå.

Tøffe utfordringer

– Hvem mister i tilfelle tilbud?

– Vi har mest fokus på ungdom, som opplever tøffe utfordringer i hverdagen. Slett ikke samtlige makter å innfri forventninger om et perfekt liv. Psykisk helse er samfunnsansvar. Vi ønsker å legge til rette for forebyggende aktiviteter på lavterskelnivå, og er i fortsettelsen avhengige av større overføringer fra det offentlige.

Martin Skog opplyser at MHL i løpet av et år jobber rundt 600 dugnadstimer. Innsatsen fordeles på 10-12 medlemmer.

Stiller opp

Han roser Dan-Håvard Johnsen for å stille opp på foreningas største arrangement.

– Ordføreren forstår at vi jobber med en viktig sak for Lyngen kommune, sier leder Martin Skog.

Han minne samtidig om at ordføreren for to år siden signaliserte at kommunen burde øke tilskuddet til Mental Helse Lyngen.