Fra og med juni er ingen av kommunene lenger listet på den fryktede ROBEK-lista.

Kåfjord-ordfører Svein O. Leiros (Sp) er glad for å ha «sluppet unna». Kommunen pådro seg et regnskapsmessig underskudd i 2016 på 4,4 millioner kroner, som måtte dekkes inn over de to neste årene for å unngå  ROBEK. Ifølge KOSTRA-rapporten viser det ureviderte regnskapet for 2017 at kommunen dekket inn hele 2016-underskuddet allerede i 2017. Dermed er faren over for kommunen.

– Ja, den er det. Det ser i det hele tatt bra ut. Vi har god kontroll, selv om den økonomiske situasjonen er anstrengt. Vi har fokus på det hele veien, men vi gikk med overskudd i 2017 og styrer også mot overskudd i 2018, sier Leiros.

Øker låneopptaket

Kåfjord bygger i disse dager et nytt helsesenter i Birtavarre. Men det gir ikke Leiros våkenetter med tanke på ROBEK i alle fall.

– Det medfører jo at vi øker låneopptaket med rundt 115 millioner kroner og det medfører at vi må ha en stram styring og ha fokus på effektivisering. Det å ha kontroll på økonomien blir helt klart det viktigste de neste årene. Men så er jo også helsetunet med på å effektivisere driften i kommunen, sier Leiros.

– Ser greit ut

Også rådmann i Nordreisa, Anne-Marie Gaino er fornøyd med tallene fra 2017. Hun synes det er gledelig at kommunen havner ut av ROBEK:

– Det er veldig bra, men vi må selvfølgelig fortsette å være forsiktige. De signaler som kommer fra regjeringen sier at rammene til kommunene kommer til å bli enda strammere i framtiden. Det betyr at vi må drifte smartere og så effektivt som mulig med mer teknologi.

Foreløpige tall for 2018 viser at kommunen er innenfor i budsjettet, med omtrent samme tall per mars som i fjor.

– Men vi har for 2018 ikke greid å budsjettere med anbefalt netto driftsresultat. Dette burde vi ha klart, men det ville innebært flere kutt, poengterer Gaino.

Ifølge henne gikk kommunen med et overskudd på 3,7 millioner i 2017. I løpet av året satte kommunen også inn nesten 30 millioner på disposisjonsfond, mesteparten var fra overskuddet på 20 millioner kroner i 2016.

– Det er veldig bra og der vi må være. Vi burde ha 30 millioner liggende inne til enhver tid, mener hun.

Troms sparer minst

Selv om Nordreisa har avsatt mye midler til investering og fond, ligger Troms på et gjennomsnittlig lavt nivå på disposisjonsfondene av fylkene. Fylkesmannen i Troms ser i rapporten likevel positivt på at fondene samlet sett øker for andre året på rad.