Neste uke slår de til igjen: da arrangeres nemlig Nordreisa Lesefestival for sjette året på rad.

Festivalen er et samarbeid mellom bibliotekene i Nordreisa og Skjervøy, samt grunnskolene i de to kommunene. Temaet dette året er «krim og mysterier» – et tema barna skal jobbe med en hel uke.

– Det er artig! Elever og lærere er veldig engasjerte og gleder seg til uka som kommer. Noen skal lage til et «åsted» på skolen og de markerer høytidelig både begynnelsen og slutten av festivalen, sier biblioteksjef Margrethe Haslund ved Nordreisa bibliotek.

Lier Horst kommer

Programmet er klart med alt fra skriveverksted til bokloppis. Det de fleste kanskje gleder seg mest til, er likevel besøket av krimforfatter Jørn Lier Horst.

På selveste Verdens Bokdag besøker han Storslett og Halti, hvor han kjører på med opplegg både for barn og for voksne.

På over to dager får 640 elever oppleve den populære forfatteren.

– Han er en forfatter mange liker. Han har selv vært politimann og etterforsker og kommer til å fortelle noe om hvordan han bruker sin bakgrunn i forfatterkarrieren, sier bibliotekar Gunn-Lill Johansen.

Store forventninger

Nordreisa bibliotek lyktes ikke å få forfatteren nordover i fjor, og var derfor ute i god tid foran årets festival.

– Ja, vi booket han for allerede 15 måneder siden. Både barn og voksne har siden i høst visst at han kommer; de har lest bøker han har skrevet og bygd seg opp store forventninger.

Blir et fast innslag

Lesefestivalen har i år også et samarbeid med Nord-Troms Museum. Gjennom en fortellerstund skal Ann-Charlott Sommer-Eklund gjenfortelle den skumle historien om mordene på Sør-Rotsund gård, som fant sted på slutten av 1700-tallet.

Festivalen viser i samarbeid med kinoen også filmen «Operasjon Mørkemann», som er en filmatisering av barneboka til Lier Horst med samme navn.

Flere år med suksessfulle arrangement har ført til at Lesefestivalen nå har en god økonomisk avtale i bunnen.

– Vi får midler gjennom Den Kulturelle Skolesekken, så nå blir Lesefestivalen fast innslag framover. Det krever sine midler å planlegge dette i god tid, for også å få gode forfattere på besøk, sier Johansen.