Årsaken er at formannskapsrepresentantene til samarbeidsgruppa skal ha gitt Lerøy klarsignal om å søke om utvidelse av lakseoppdrettet i Guortesjohka. Søknaden skal behandles av formannskapet i Kåfjord fredag, og vil eventuelt deretter bli sendt på høring før den går til kommunestyret.

Tor Mikalsen (MDG) er klar på at de bryter samarbeidet dersom formannskapet ikke setter en stopper for saken. Han mener også at dette er et brudd på overenskomsten de hadde.– Dersom de kjører saken videre, bryter vi samarbeidet, sier Tor Mikalsen, kommunestyrerepresentant for MDG i en pressemelding til Framtid i Nord.

Ille for samarbeidet

– Vi føler at vi er ført bak lyset i saken. Vi sa klart ifra sist høst om at vi ikke ville gå med på en utvidelse. Vi hadde en klar oppfatning om at samarbeidsgruppa var med på dette, sier han.

Overfor Framtid i Nord understreker Tor Mikalsen at det i så fall blir et permanent brudd med posisjonen som sitter med ni av 17 representanter i dag.

– Ja, det vil det være. Det som har skjedd i saken er ille for samarbeidet. Men det er fortsatt mulighet for å i det minste utsette saken i formannskapet fredag, sier Mikalsen.

Ikke ny sak

Saken om at Lerøy ønsker utvidelse av oppdrettsanlegget ved Guortesjohka har vært tatt opp kommunestyret i Kåfjord flere ganger, sist i september 2016. Da stemte et enstemmig kommunestyre mot utvidelse.

– Nå kan det virke som en del kommunepolitikere har snudd, sier Mikalsen.

Ifølge Mikalsen vil en innvilgelse av søknaden bety at Lerøys produksjon øker fra 3 til 4 millioner kilo per år.

– Dette vil gi store ekstra utslipp, og høyst sannsynlig en forverring av forholdene i fjorden. Villaks, torsk og annen fisk i fjorden sliter. Vi mener oppdrett har mye av skylda for dette, men oppdrett kan vi gjøre noe med.

Ønsker lukkede anlegg

MDG har jobbet aktivt mot økning av oppdrett, og mener en kun kan øke oppdrett dersom det skjer i lukkede anlegg.

– Oppdrettsnæringen har ikke kunnet dokumentere at de ikke er til skade for økosystemene i fjorden. Derfor må føre-var-prinsippet i Naturmangfoldloven gjelde. Vi mener at vi har både våre egne velgere og en stor del av befolkningen bak oss i dette, sier Mikalsen.

Samarbeidsgruppa består foruten MDG av Senterpartiet, KrF og Manndalen, Skardalen og Nordnes bygdeliste.

- Vi har samarbeidet godt til nå, selv om det er fire ulike parter. Vi har klart å ha gode debatter oss imellom og MDG har også vært lojale til samarbeidet hele tiden. Det har hele flertallsgruppa vært, sier Mikalsen til Framtid i Nord.

STRIDENS KJERNE: Det er utvidelsen av dette anlegget mellom Samuelsberg og Nordnes som MDG er imot. Foto: Illustrasjon: Kåfjord kommune

Den andre siden?

Mikalsen sier det er for tidlig å si hvordan MDG vil forholde seg til en eventuelt "fri rolle" i kommunestyret - om det skulle bli brudd.

- Det er det for tidlig å si noe om. Men vi vil være konstruktiv også i en sånn rolle.

Han vil ikke utelukke et samarbeid med opposisjonen, bestående av Frp, H og Ap, heller.

- Vi har som sagt ikke landet på noe ennå. Men i prinsippet er ikke det uaktuelt. Vi er blokkuavhengig og hvis det er det som skal til for å få vår politikk igjennom, så vil vi ikke utelukke det, sier Mikalsen.

Leiros: Arbeidsplasser viktigst

Kåfjord-ordfører Svein O. Leiros (Sp) mener det er beklagelig dersom MDG bryter samarbeidet, men han understreker at søknader fra næringsaktører i kommunen skal behandles. Fredag skal formannskapet bestemme om søknaden fra Lerøy skal sendes videre på høring, og deretter til kommunestyret.

– Jeg registrerer at MDG ikke er enige i at søknaden skal i formannskapet, men vi må behandle henvendelsene vi får fra næringsaktører. Vi har hatt et godt samarbeid med MDG, men vi er nødt til å ta næringsaktørene på alvor med en slik type søknad. Gourtesjohka handler ikke bare om oppdrett, men også om å styrke og ivareta de arbeidsplassene vi har i kommunene.

– Alle som driver næringsvirksomhet i Kåfjord, fortjener å få en skikkelig behandling.

– En veldig liten økning

Leiros peker også på at Lerøy ønsker å forbedre både fiskevelferden og miljømessige faktorer ved utvidelsen av anlegget på Gourtesjohka. Biomassen i anlegget er angitt til å bli 4000 tonn ved flytting av fisk på 1,5 kilo.

– I Gourtesjohka har de ikke brukt lusemidler i det hele tatt, og de ønsker også med omlegginga å få bedre fiskevelferd. Det blir en liten utvidelse på anlegget, noe som gjør at det økes med 400 tonn biomasse. Det er en veldig liten økning.

Ordføreren mener det viktigste er å trygge arbeidsplassene de har i kommunen.

–  Mitt ståsted i søknaden fra Lerøy, er at det vil styrke og opprettholde arbeidsplasser i Kåfjord, samtidig som det miljømessige på anlegget blir bedre, sier Leiros og legger til:

– Jeg ble litt stuss i og med at MDG ikke en gang ønsker å behandle saken.

Kan få mindretall

– Vi har hatt et fantastisk samarbeid med MDG og jeg beklager at de ønsker å bryte samarbeidet. Men de er et selvstendig parti og må ta de avgjørelsene de mener er korrekte. Hvis de ønsker å forlate samarbeidet, får vi et mindretall og må søke samarbeid med andre partier i de sakene vi har.

Leiros avviser at behandling av søknaden fra Lerøy er et brudd på samarbeidsavtalen.

– Dette er ikke et brudd på samarbeidsavtalen, som MDG påstår. Vi skal være restriktive til nye anlegg og eventuelle nye anlegg skal være lukket – her er det ikke snakk om et nytt anlegg, men det samme anlegget som allerede er der.