Den har vært seiglivet, men innen nasjonaldagen skal båten «Viljen» være borte for godt.

Siden sommeren 2015 har båten voldt problemer for Skjervøy kommune. Men i kommunestyret i mars vedtok politikerne at båten skulle saneres og man skulle endelig få saken ut av verden.

Innen 17. mai

Riktignok vedtok man 1. april som en endelig frist for å få fjernet båten, men nå går det inntil en og en halv måned til før båten er sanert. I onsdagens formannskap orienterte teknisk sjef Kjell Ove Lehne om status for båten, som skal saneres.

– Det er sagt at båten skal være borte innen 17. mai, hvis alt går greit. Det gjør det forhåpentlig, sier Lehne.

Jobben med å sanere båten er det Hofsøy Mekaniske som skal gjøre til en pris av 348.000 kroner, eks. moms. I utgangspunktet hadde Fylkesmannen varslet at saneringen av båten måtte ut på høring, men de har siden trukket tilbake kravet.

– Det er gjort en avtale med Boreal Offshore om at Hofsøy kan sanere båten hos dem. Det har Fylkesmannen godkjent, sier Lehne.

Dermed skal båten fraktes sjøveien over til Boreal på andre siden av havna og der skal den rives. Torsdag var Hofsøy Mekaniske i gang med å klargjøre båten for sin siste reis de få meterne over til andre siden av havnebassenget. Daglig leder Nils Arne Hofsøy tror ikke det blir noe problem å bli ferdig med oppdraget til 17. mai.

– Ja, ja. Det når vi, sier Hofsøy.

Båten ble torsdag sikret med presenning og alle skjøtene ble tettet før overfarten.

I containere

– Vi regner med at selve overfarten tar rundt 20 minutter. Så det skal gå bra, sier Hofsøy.

Båten har ligget på land hos Kystservice Skjervøy siden 2016 og har kostet Skjervøy kommune en halv million bare i leie. Ordfører Ørjan Albrigtsen sa i formannskapet at kommunen imidlertid ikke har hatt leieutgifter på båten etter 1. mars.

– Når vi får den opp på land ved Boreal, så starter arbeidet med å rive båten. Da må alle fraksjonene fordeles, pakkes i containere og sendes av gårde til avfallsmottak, sier Hofsøy.

LENGE PÅ LAND: Etter nesten to år på land, skal «Viljen» på sjøen en siste gang. Foto: Nils Arne Hofsøy