Flere småbarnsfamilier har i de siste par årene etablert seg på Furuflaten. To nye boliger er snart klare for innflytting, mens bygging av ytterligere fire hus snart er i startfasen.

Bygdefolk har systematisk jobbet for å skape ei positiv utvikling. Resultatet av å ha lykkes med strategien er at samtlige 20 plasser i barnehagen benyttes.

– Lyngen kommune har fått et luksusproblem etter at det er blitt flere fødsler, mer tilflytting og boligbygging, sier Ina Bjørnås, Sofie Lian og Maria Nysted Grønvoll.

Kvinnene ber om at politikerne snarlig setter inn tiltak, slik at det blir plass til flere unger i barnehagen.

Ingen utgifter

Deres forslag er at barnehagen midlertidig utvides til 24 plasser. Løsningen er at de to eldste årskullene går i en friluftsbarnehage.

– Arealet både ute og inne utnyttes bedre, men det blir ingen forandringer i bygningsmassen. Det blir ikke større utgifter for kommunen, forteller Nysted Grønvoll.

Det kan bli aktuelt at en ansatt blir overflyttet fra Kavringen barnehage i Oksvik.

Trioen er sikker på at Kavringen er en trygg og god barnehage. Problemet er at foreldre kan oppleve at de har et barn i Kavringen og et i Lyngsdalen. Pollfjelltunnelen og usikkerheten rundt stenging ved rasfare er et sentralt argument.

De ungene fra Furuflaten som er i Kavringen, vil før eller senere bli flyttet tilbake til Furuflaten - enten til barnehagen og i hvert fall når de begynner i første klasse, sier Ina Bjørnås.

Seks fødsler i fjor

Hele seks barn ble i fjor født på Furuflaten. Fire av disse har krav på barnehageplass fra kommende høst. De to siste må vente til 2019.

– Bare ett av de seks ungene har fått sikker plass på oppvekstsenteret, sier Nysted Grønvoll.

Maria sitt barn Signe står på ankeplass, og håper det innen kort tid ordner seg med fast plass.

– Matilde-Sofi har fått plass i Kavringen og står på venteliste på Furuflaten, forteller Sofie Lian.

Ina Bjørnås velger å bli hjemme sammen med Jesper.

– Lyngen kommune ønsker tilflytting av barnefamilier. Det blir for dårlig hvis de ikke får tilbud om barnehageplass på Furuflaten, påpeker Ina Bjørnås, Sofie Lian og Maria Nysted Grønvoll.

Ingen snarlig løsning

Kommunalsjef Anette Holst i Lyngen kommune er kjent med problematikken på Furuflaten, men har ingen snarlig løsning.

– Barnehagen er etter loven godkjent for 20 plasser. Det er mulig å øke antallet gjennom ny runde med godkjenning. Det er imidlertid ikke gjort i en håndvending.

Holst viser til at det er ledig kapasitet i barnehagen i Oksvik, som ligger ei mil unna.

– Det er vanskelig å utvide barnehagen på Furuflaten når det er ledige plasser i Oksvik. Samtidig har jeg forståelse for argumentene kvinner bruker for ikke å ha sine barn i Kavringen.

Holst påpeker at det er mange tilfeller hvor foresatte ikke får innfridd førstevalget for plass i barnehage i Lyngen.

– Jeg synes det er flott at det er mange småbarnsfamilier på Furuflaten. Det betyr likevel ikke at barnehagen utvides så lenge det finnes ledige plasser på Kavringen, forteller kommunalsjef Annette Holst.