Norsk landbruksrådgiving Nord-Norge samarbeider med bønder, Nordreisa kommune og Nord-Troms brannvesen om en felles brannforebyggende dag på gård. Sist uke ble det holdt brannverndag på Skogheim gård hos Ann Mari Nøkleby og Per Skogheim i Reisdalen i Nordreisa.

Landbrukskonsulent i Nordreisa kommune, Chris Dybvad, opplyser i en pressemelding at HMS-rådgiver Per Drage fra Norsk landbruksrådgiving gav forklaring på hvordan en som bonde skal oppfylle krav til brannvern.

De første minuttene er viktigst

Nøkleby og Skogheim har Inn på tunet-tilbud for elever fra Reisa Montessoriskole. Elevene deltok også på brannverndagen. Det ble gitt råd om slukkeutstyr og praktiske løsninger for hvordan oppfylle krav, det var fokus på brannforebygging og hva man bør se etter for å være forberedt dersom det skulle bryte ut brann på gård. Viktigheten av kompetanse til å kunne bruke eget utstyr ble poengtert.

– Den kompetansen bonden og familien har er viktig for å drive redning og slukning til brannvesenet kommer. Det er de ti første minuttene etter branntilløp som er de viktigste, og da er som regel bonden alene.

På Skogheim gård ble det og gjennomført befaring i fjøset for å se på brannsikkerhet, rømningsveier, brannvarslingsanlegg og slukkeutstyr.

– Vellykka dag

Dagen ble avsluttet på brannstasjonen i Sørkjosen. Der ble det fokus på slukningsutstyr og brannslukningsapparat. Deltakerne ble minnet på at brannslukningsapparat går ut på dato etter ti år. På brannstasjonen holdt Vidar Henriksen og Knut Morten Fredriksen, driftsoperatører i Nordreisa kommune, slukkeøvelse. Og både elever og bønder fikk teste sine slukningsferdigheter.

– Det var en vellykka dag, og vi vil prøve å få til en ny brannverndag til høsten der vi går grundigere inn i temaet brannforebygging i landbruket, avslutter Per Drage.

Befaring: Befaring i fjøset på Skogheim. Fra venstre: bøndene Ann Mari Nøkleby, Morten Risto, Laila Agersborg, Nancy Jørgensen, Renathe Lohne, Per Skogheim og HMS-rådgiver Per Drage. Foto: Hanne Storteig