– Det er klart uansvarlig kattehold å la hannkatter som ikke er kastrerte gå ute, sier Hans Halden.

Han står bak organisasjonen Forente Poter som har gått sammen med Reisa Dyreklinikk å få ned utbredelsen av katteaids. Et virus som er påvist blant katter i Nord-Troms.

Gjelder kun katter

Viruset FIV (feline immunodeficiency virus), eller katteaids, smittes via blod eller kroppsvæske og rammer immunforsvaret til katten. Veterinær ved Reisa Dyreklinikk, Stine Bjerke Solstad, forklarer at viruset kan ikke overføres til andre dyr eller mennesker.

– Smitte forekommer oftest under slossing eller under parring, men det kan og overføre fra mor til kattunger.

Bittsår er den vanligste bakgrunnen for smitte. Kastrering er det mest effektive virkemiddelet mot FIV, og kastrering av både hann- og hunnkatter vil være med få ned utbredelsen. Kastrerte hannkatter sloss mye mindre med hverandre om territorier.

– Ved å kastrere hunnkatter vil vi også få ned kullene, og få færre hjemløse katter som går rundt med viruset, sier veterinær Eivind Guneriussen.

Friske smittebærere

Bjerke Solstad forteller at det er mange tilfeller av friske smittebærere.

– Det er de verste. Dette er svært vanskelig å oppdage at katten har FIV og da kan den bærer med seg smitten i flere år.

Dersom viruset får utvikle seg vil immunforsvaret bli svekket og vanlige infeksjoner kan være dødelige.

Må ikke avlives

Veterinærene understreker at det ikke er nødvendig å avlive katter med FIV, men det må gjøres flere grep.

– En slik katt må være en innekatt resten av livet for å unngå smitte. Det krever en dedikert eier siden katten er avhengig av aktivisering, sier Bjerke Solstad

Det er heller ingen problem å ha flere katter sammen som har påvist FIV.

Ofte er det voksne hannkatter som har gå ute i flere år som bærer FIV-viruset. Det finnes flere påviste tilfeller av FIV-positive katter i Nordreisa. Dyrebeskyttelsen i Tromsø hentet seks katter fra Nordreisa der tre av disse hadde FIV.

– Alle har fått et nytt hjem, og to av disse bor sammen, smiler Halden.

fra tromsø: Nene har kommet fra Dyrebeskyttelsen i Tromsø til Hans Halden i Nordreisa, og hun er Dronningen i huset.

Ønsker fokus på kattehelse

Bjerke Solstad forteller at det har blitt en økning i antall pasienter som er katter siden 2010. Men fortsatt mener både Halden og veterinærene at det er nødvendig med mer fokus rundt kattehelse og hva det vil si å ha ansvaret for en katt.

– Mange tenker at en katt klarer seg selv, men det er ingen katter i Norge som vil klare seg som 100 prosent utekatt. Når man skaffer seg katt tar man på seg et ansvar, den trenger mat, stell og å bli ivaretatt, sier Guneriussen.

Tilbyr testing

Reisa Dyreklinikk og Forente Poter har gått sammen for å kunne tilby kastrering til en rabatert pris. Klinikken tilbyr også gratis FIV-testing til de 30 første kattene. Så langt er 10 testet, to av disse kattene fikk påvist FIV.

I utgangspunktet er tilbudet gjeldende i april, men veterinærene sier de vil åpne for flere.

– Vi ville se hva som skjer om vi tilbyr kastrering for nesten ingenting i Nord-Troms. Om det kunne ha en effekt, både mot FIV og for å få ned antallet hjemløse katter, sier Halden.

Og kampanjen ser så langt ut til å ha effekt. Klinikken kastrerer katter i sesong, en periode vår og en periode på høsten. Da ligger antallet på et par kastreringer i uka.

– Ellers kan der gå uker mellom. Nå på kampanjen kastrerer vi hver dag. Jeg regner med vi får et rush nå på slutten, og håper vi kommer opp i 30 kastreringer i løpet av kampanjeperioden, opplyser Bjerke Solstad.

– Det er mange myter om at katter bør få en sjanse til å bli mor én gang, eller at de kan få jurbetennelse om de ikke har fått kattunger, men alt det er bare tull. Med mindre katten skal brukes i avl er det ingen grunn for å ikke kastere den.

For mange er Halden mest kjent som far til Huskatta Pusur. Pusur gikk bort sist vinter, men Haldens engasjement og Forente Poters arbeid for kattevelferd lever for fullt.

gratis testing: Med en enkel bloddråpe gjennomføres FIV-testingen.