Reinpolitiet i Nord-Troms har oppdaget en løypetrasé for snøscooter som blir brukt ulovlig. Løypa starter i Kilpisjävri i Finland og tar en snarvei innom Norge og Storfjord kommune før den ender opp på Finlands høyeste fjell Halti.

Brukes til turistkjøring

Politibetjent og miljøkontakt for politiet i Nord-Troms, Gaute Østeggen forteller at løypa mest sannsynlig stammer fra en tidligere dispensasjon gitt for å trekke skispor.

– Vi antar nå at dette har utviklet seg slik at turoperatører på finsk side benytter seg av løypa til å frakte turister, blant annet til Halti. Istedenfor å velge en omvei benytter man seg av løypa inn og ut av Norge. Vi antar at man tenker dette er greit, selv om det ikke er det, sier han.

Det var Reinpolitiet som tidligere i vinter avdekket stor trafikk på løypa, da med et tjuetalls snøscootere.

Fire har lov

En kilde Framtid i Nord har snakket med sier imidlertid det er den finske etaten Metsähallitus som har opprettet løypa for å frakte utstyr som blant annet ved. Etaten forvalter den finske stats utmarksområder og har flere likhetstrekk med Statskog i Norge.

Denne informasjonen bekrefter Marit Figenschau. Hun er saksbehandler på dispensasjonssaker innen motorferdsel i Storfjord og opplyser at kommunen har gitt Metsähallitus tillatelse til begrenset bruk av snøscooter. Dispensasjonen ble gitt allerede i 2016 og varer ut sesongen i 2019. Tillatelsen gjelder for inntil ti turer i måneden for fire finskregistrerte snøscootere. Etaten har også fått tillatelse til å merke løypa.

– Hvorvidt det er merket, og hva det er merket med vet jeg ikke, da jeg ikke er kontrollorgan i felt. De som har ansvaret for skilting er Enontekio kommune, dersom de har et løypenett frem til norsk grense. Storfjord kommune har ingen godkjente scooterløyper på denne plassen, så hvis Finland har godkjent løype helt til den norske grensa, så er det deres ansvar å informere om at løypene deres stopper der, og at det er norsk territorium, skriver hun i en epost til avisen.

– Vi har avtaler med scooterforeningene i Storfjord om merking av eget løypenett, og dette er ikke en del av det, poengterer hun.

Ulovlig grensepassering

Politiet i Troms har nå varslet Tollvesenet om saken og sendt et varsel til finske myndigheter for å få en stans på kjøringen.

– Kjøringen innebærer ulovlige grensepasseringer og brudd på motorferdselloven. Det finnes ingen hjemler i motorferdselloven som gir tillatelse til turkjøring, sier Østeggen.

Også private snøscooterkjørere kan ha kjørt ulovlig uten å ha visst om det.

– Når man kommer til grensa er det mye snø, og vanskelig å se at man passerer grensa. Statens Naturoppsyn er på saken for å sette opp flere skilt, forteller Østeggen.

GJENNOM NORGE: Den stiplede linjen viser løypa som starter i Kilpis og tar en snarvei gjennom Norge. Foto: Privat