Det var en overrasket 19-åring som etter helgas fylkesmønstring fikk den glade beskjeden. Hun er en av de åtte fra Troms som skal til landsfestivalen i Trondheim.

– Det føles veldig rart, jeg så ikke den komme i det hele tatt.

Martine Henriksen-Båtnes deltar i år på UKM for niende gang på rad. Det er andre gang hun går videre til landsfestivalen.

Grunnen til at hun ble så overrasket er at hun har slitt med sykdom, og var av den grunn usikker på om hun i det hele tatt skulle dra til Finnsnes.

– Men jeg er veldig glad for at jeg gjorde det nå, siden det endte så bra, smiler hun.

Gleder seg

Siden den unge artisten har vært på landsfestivalen før vet hun hva hun går til, og det er også mye av grunnen til at hun gleder seg så mye.

– Jeg gleder meg nok ekstra mye siden jeg har vært der før, og siden jeg i år ikke trodde jeg skulle få muligheten til å bli sendt videre, sier hun.

– Nå håper jeg bare at jeg blir frisk til da, men det blir jeg nok, legger hun til.

Den unge artisten har mange forventninger til landsfestivalen, som finner sted 25. til 29. juni.

– Forventningene er at det blir mye liv, bra folk, at man får seg nye venner og at man får oppleve mye nye ting, sier hun.

– Jeg tror konsertene ikke minst blir veldig bra, og at det blir er veldig høyt nivå.

På samisk

Martine har i år deltatt med Sofia Jannoks «Liekkas», og det er første gang hun synger på samisk i UKM-sammenheng.

– Jeg framførte sangen først på Samefolkets dag, og siden jeg ikke hadde noen andre sanger på lager tenkte jeg at jeg kunne bruke den, sier hun.

Det er imidlertid ikke den eneste grunnen.

– I alle årene jeg har vært med har jeg aldri sett noe samisk i UKM i Troms, så jeg hadde lyst til at det skulle komme litt mer fram, sier hun.

Martine Båtnes-Henriksen gleder seg til landsfestivalen i Trondheim. Foto: Martha Linnea Pukallus

Fire av åtte

At det var en stor helg for kulturen i Nord-Troms er det ingen tvil om. Av de åtte innslagene som gikk videre fra Troms til UKM-festivalen i Trondheim er fire fra Nordreisa og Storfjord.

I tillegg til Martine, gikk Storfjord-bandet Lydløs Nasjon videre. Bandet består av Franz Rasch Ingebrigtsen (18), Noah Utby (17) og Sigve Nilsen (17).

Mildrid Schanche-Pedersen (16) fra Nordreisa og Rikke Kvalberg (16) fra Storfjord gikk videre med sine kunstutstillinger.

Mildrid Schanche-Pedersen (16) fra Nordreisa gikk videre med sin prikktegning. Foto: UKM MEDIA
Rikke Kvalberg (16) fra Storfjord. Foto: UKM MEDIA