Nord-Troms mister tre sykestuesenger. Dette ble klart etter at styret i Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) behandlet en sak om ordningen onsdag.

Skjervøy mister én, Nordreisa to

Sykehuset finansierer mesteparten av dagens ordning med ni sykestuesenger i Nordreisa, Kåfjord, Skjervøy og Kvænangen. Dette med nesten 6,9 millioner kroner. Vedtaket gjort onsdag sparer UNN for 2,7 millioner kroner og fører til at Skjervøy mister én seng og Nordreisa mister to.

– Mange benytter seg av dette tilbudet. Vi i Nordreisa hadde et bra belegg i fjor på 117 prosent, det vil si at vi faktisk hadde flere enn de fire sengene i bruk, sa leder i Distriktmedisinsk senter (DMS) Aina Karoline Hagen til Framtid i Nord i begynnelsen av april.

– Ikke la UNN diktere

I kommunestyremøtet i Nordreisa torsdag, var politikerne enige i at det er trasig å miste to senger. Gerd Kristiansen (KrF) påpekte at kommunen ikke må la UNN være de som dikterer premissene.

– Vi må bruke mer av de alliansepartnerne vi har. Dette i fylkespolitikere, stortingspolitikere og Helse Nord, sa hun.

– Hovedproblemet her er foretaksmodellen som gjør at vi gang på gang havner i samme situasjon hvor man driver etter økonomiske perimeter og ikke etter samfunnsmessige og menneskelige faktorer, sa Siv Elin Hansen (Sv) fra talerstolen.

Utsatte behandlingen av OGT

Styret i UNN skulle 25.april også behandle saken om drift av spesialisthelsetjenester på Sonjatun. Her var det foreslått å omstille driften på områdegeriatrisk avdeling (OGT) fra døgnsenger til dagsenter. Denne saken har sykehusstyret valgt å utsette behandlingen på inntil man har fått en grundigere konsekvensutredning.

I kommunestyremøtet torsdag ble det vedtatt å nedsette en arbeidsgruppe som skal arbeide med å evaluere avdelingen.

Gruppen ble vedtatt å bestå av Terje Olsen (H), Gerd Kristiansen (Krf), kommuneoverlege Øyvind Roarsen, styringsgruppa i DMS, representanter fra administrasjonen samt en brukerrepresentant som administrasjonen skal oppnevne. Ordfører vil også følge arbeidet tett og være døråpner.