Under torsdagens kommunestyremøte i Nordreisa ble eiendomsskatten diskutert i forbindelse med den lovpålagte omtakseringa av eiendomsskatten som må gjøres hvert tiende år.

Formannskapet hadde på forhånd gjort et vedtak om at kommunen skulle oppjustere eiendomsskattetakstene med fire prosent fra 2020, men dette var ikke en løsning kommunestyret ønsket å gå for.

John Karlsen (Frp) åpnet debatten med å si at eiendomsskatten er den mest urettferdige og usosiale skatten man har, og at han får flere henvendelser fra folk som sier at denne skatten er det verste med å bo i Nordreisa.

– I Nordreisa er det slik at over 40 prosent bor alene, og da er eiendomsskatten knallhard, sa han fra talerstolen.

John Karlsen (Frp)

Han ønsket å avvente omtaksering så lenge som overhodet mulighet, altså fram til 2023.

Forsiktig nedtrapping

Tor Arne Isaksen og KrF tok det et steg videre. De ville også avvente til 2023, men foreslo også at administrasjonen skulle lage en tidsplan for et forslag til innretning på eiendomsskatten som sikrer at den er faset ut innen 2025. Sistnevnte punkt ble vedtatt med 11 mot 8 stemmer.

KrFs Gerd Kristiansen sa at etter hennes oppfattelse er kommunestyret enige om at eiendomsskatten utgjør en betydelig belastning som noen tåler dårlig.

– Dette er en hemsko for vekst og utvikling i kommunen, fordi den hindrer oss i å rekruttere de vi vil ha inn, sa hun.

KrF mener at med en forsiktig nedtrapping kan man spare inn rundt to millioner i året over syv år, og at dette burde være mulig å få til dersom det er vilje for det.

– Der det finnes vilje nok til å få oss ut av Robek, er det også nok vilje til å få fjernet eiendomsskatten, sa Kristiansen.

Kritisk

Selv om hele kommunestyret var enige i å avvente med oppjustering av eiendomsskattetakstene, var det ikke alle som allerede nå ville si at eiendomsskatten skulle være borte allerede i 2025.

– For å dekke inn dette må Nordreisa kommune ta ned driftsnivået med 17 millioner, og ikke vet jeg hvor det skal hentes. Derfor kan jeg ikke gå for KrFs forslag, sa Siv Elin Hansen (SV) fra talerstolen.

Siv Elin Hansen (SV)

Hun synes imidlertid man skulle ta det med i budsjettbehandlingen i desember-møtet.

– Om noen har konstruktive forslag til hvordan man skal kunne ta ned så mye, kom gjerne med det, så kan vi heller se på det da.

Arbeiderpartiets Sigleif Pedersen var også kritisk til forslaget fra KrF.

– Dette bør heller tas i budsjettet, for man må finne ut hvor man skal kutte. Vi har allerede vært gjennom mange år med kutt, og det merkes. Så hvor vi skal ta det fra har jeg ikke peiling på.