I rapporten fra NVE, utarbeidet av Skred AS, har man gått grundig til verks for å kartlegge skredfaren i Kåfjord og Skjervøy, samt utarbeide faresonekart.

Disse viser faresoner for skredtypene snø-, sørpe-, stein-, jord og flomskred og den årlige sannsynligheten for skred som utgjør fare for tap av menneskeliv og skader på bygg.

– Dette er noe vi gjør rundt om i landet. Vi kartlegger 10–15 kommuner årlig og denne gangen var turen kommet til Kåfjord og Skjervøy, sier geolog Odd-Arne Mikkelsen i NVE – region Nord.

I Kåfjord erstatter de nye kartene de såkalte aktsomhetskartene og ordfører Svein O. Leiros (Sp) konstaterer at mange områder i kommunen som tidligere har vært skredfarlige nå har blitt friskmeldte av NVE.

– Vi er utrolig takknemlige for at NVE har gjort denne jobben. Kåfjord har store utfordringer med skred og ras og det er flott at vi blir prioriter, sier Leiros.

5000-årsskred

Mikkelsen i NVE sier at man har soner for 100-årsskred, 1000-årsskred og 5000-årsskred.

– De nye faresonekartene vil erstatte de gamle aktsomhetskartene. I områder der det før var restriksjoner for å bygge nye hus, er det nå muligheter for å gjøre det, sier Mikkelsen.

I Kåfjord er det blant annet områder i Djupvik, Ysteby, Manndalen og mellom Trollvik og Perteng som er friskmeldte.

– For Kåfjords del betyr det mye å få friskmeldt såpass mange områder. Nå kan det bygges hus og områdene kan utvikles på en helt annen måte. Nå er det dette kartet som blir gjeldende i all slags byggesaksbehandling, sier Leiros.

Ingen akutte tiltak

Også områder i Skjervøy kommune har blitt kartlagte – blant annet på Skjervøy tettsted og ute på Arnøya. Ordfører Ørjan Albrigtsen har ikke nådd å gå nøye inn i rapporten, men skryter av arbeidet som er gjort.

– Vi er glad for rapporten. Tidligere har de som skulle gjør noe i disse områdene måtte betale for skredundersøkelsene selv. Nå har NVE gjort arbeidet for dem og vi har fått kart som er mye mer detaljerte enn de grove aktsomhetskartene. Det vil lette planleggingsarbeidet i kommunen, sier Albrigtsen.

Han er også glad for at det ikke er behov for akutt-tiltak for noen hus i kommunen, selv om det fortsatt er mange hus som ligger innenfor skredsoner.

FRISKMELDT: Kartet viser hvordan skredfaren for ulike typer skred er i Manndalen-området med de nye kartene. Det røde feltet indikerer 100-årsskred. Det oransje feltet er 1000-årsskred, mens det gule er 5000-årsskred. Illustrasjon: NVE/Skred AS