Det enstemmige vedtaket i april-møtet i Storfjord kommunestyre er historisk. Satsingen på nettbrett, eller lærebrett som er betegnelsen man bruker, blir massiv i Storfjord-skolen fra høsten av.

– Det er lenge, lenge siden skoleverket i Storfjord har gjort et så formidabelt løft, sier rektor Lill Kvalberg Berntsen ved Skibotn skole.

Hun tror det nettbrettene en kjempefin tilskudd i skolen.

– Det blir veldig motiverende både for elever og lærere. Jeg tror vi får en energiboost med dette, sier Berntsen.

Siden i fjor høst

Inspirasjonen til å digitalisere elevhverdagen til Storfjord-elevene fikk man i Lenvik-skolen. Høyres Geir Varvik har brent for ideen lenge og er glad for at resten av kommunestyret har fått trua også.

– Vi lanserte forslaget i fjor høst. Vi ser jo at hverdagen blir mer og mer digital og da syns vi det er naturlig at man begynner tidlig i skolen også. Vi bruker mye penger på andre ting, men nå syntes vi det var på tide å tilgodese skoleelevene, sier Varvik.

Rektor Berntsen understreker at man ikke skal pakke verken penn, papir eller skolebøker helt bort. Men fokuset blir likevel digitalt fra høsten av.

– Det ideelle med et lærebrett er at man kan modellere til hver enkelt elev. En leserbok er statisk, mens lærebrettet kan tilpasses, sier Berntsen.

Betydelig utgift

Mellom 250 og 260 nettbrett skal anskaffes. Løsningen blir å lease nettbrettene. Ordfører Knut Jentoft er innforstått med at det ikke er et billig vedtak som er gjort, men mener det er riktig å satse på lærebrett nå.

– Vi snakker vel om rundt 900.000 første året og så 500.000–600.000 kroner de neste årene i utgifter. Samtidig gir dette en mye større anledning til differensiert undervisning, sier Jentoft, og fortsetter:

– De tre store kompetansemålene tidligere var lesing, skriving og regning. Det har kommet ett til nå, og det er digital kompetanse. En del resultater viser også at man får en veldig effektiv undervisning med lærebrett, sier Jentoft.

KOMPETANSEKRAV: Ordfører Knut Jentoft sier det blir viktigere og viktigere med et digitalt fokus i skolen.

– Det handler om at vi ønsker å møte fremtiden med moderne hjelpemidler, sier Lilleng.

Geir Varvik velger å se på nettbrett-utgiftene på følgende måte:

– Hvis man sier en årlig utgift på 500.000 kroner og så bryter det ned på hver elev og lærer så blir spørsmålet: Har vi råd til å bruke 10 kroner ekstra per dag de er på skolen? Det syns jeg vi har, sier Varvik.

Løfter kvaliteten

Lars-Einar Garden, inspektør ved Skibotn skole, har vært sentral i planleggingen av nettbrett-løftet. Han sier at det var en del skepsis i starten både politisk og administrativt.

– Men det tror jeg bunnet ut i manglende kunnskap om hva dette var. Det er jo ikke snakk om at man skal bruke nettbrettet til å surfe på nett og laste ned spill. Dette skal løfte kvaliteten i skolen og bedre skrive- og leseopplæringen, sier Garden.

Ro i klassen

En studietur til Lenvik var en øyeåpner for delegasjonen fra Storfjord, ifølge Garden.

– Ja, det var fascinerende å se for en ro det var i klasserommet og hvor konsentrert man jobbet. I Lenvik hadde førsteklassingene etter nettbrett-innføringen jevnt over knekt lesekoden allerede til jul. Det er klart at bare det setter oss i en helt annen posisjon til å drive læring. Dagens barn er jo allerede halvveis eksperter med nettbrett når de begynner på skolen. Så er det bare for oss å legge inn de rette programmene på lærebrettet.

– Blir å fungere

Elevene ved Skibotn skole har nesten vanskelig for å tro at absolutt alle elevene skal få sitt eget nettbrett. Niendeklassingen Alise Bruvold (15) er litt imponert.

– Jeg hadde hørt litt om det på forhånd, men visste ikke at det gjaldt alle elevene fra 1. til 10. Men det blir sikkert å fungere. Og så er det miljøvennlig også med mindre papirbruk, sier Bruvold.

Elevrådsleder Sivert Finnstø Østeggen er enig.

– Det er supert. Jeg tror det blir lettere å lære for elevene hvis man bruker det på riktig måte, sier Østeggen.

Han går i tiendeklasse og får ikke oppleve den digitale revolusjonen som Storfjord-skolen.

– Nei, det er sant. Men det er veldig fint for resten av skolen, sier Østeggen.

PÅ TIDE: Høyres Geir Varvik er glad for at lokalpartiet har fått et helt kommunestyre med seg på nettbrett-ideen. Foto: Torbjørn O. Karlsen