Stortingsrepresentant for Senterpartiet, Sandra Borch er ikke fornøyd med statens tilbud i jordbruksoppgjøret. Hun reagerer særlig på kutt i overføring til sauebøndene.

– Dette vil få store konsekvenser for Troms, sauebruk er en av de største næringene innen landbruk i Troms, opplyser hun i en pressemelding til Framtid i Nord.

Staten la fredag fram sitt tilbud til bøndene. Bøndene har krevd 1,83 milliarder kroner. Staten tilbyr 1 milliard.

– Staten kutter i tilskudd til de små og mellomstore gårdene og tar ikke de langsiktige utfordringene i norsk landbruk på alvor. Dette rammer særlig Troms hvor de aller fleste bruk går under kategorien små og mellomstore, sier Borch.

Det er foreslått et kutt til sauenæringen på grunn av det i dag overproduseres på svin og sau.

– Situasjonen med overproduksjon på sau og lam har skjedd fordi regjeringen har innført sterke insentiver. Regjeringen har altså vært med på å sette næringen i denne situasjonen, men tar ikke nok ansvar for å løse det.

Borch mener dessuten at tilbudet nok en gang øker inntektsforskjellen mellom bønder og andre grupper i samfunnet.

– Statens tilbud vil svekke norsk matproduksjon og ytterligere øke inntektsforskjellene. Regjeringen legger også opp til at jordbruket skal forbedre markedsbalansen og redusere overproduksjonen uten å gi jordbruket de nødvendige virkemidler for å gjøre jobben.

Dersom jordbruket velger å forhandle skal forhandlingene avsluttes før 17.mai. Uansett avtale eller brudd skal årets jordbruksoppgjør behandles i næringskomiteen og i Stortinget. Debatt og vedtak skal etter planen skje i Stortinget 14.juni.