12.000 elever landet rundt har bidratt til nye tall på svinn av kunstgressgummi. Det opplyser Forskningsrådet i en pressemelding.

Elever fra 285 skoler har deltatt i forskningskampanjen om å sjekke kunstgressbaner. Elevene undersøkte hva slags gummikuler som ble brukt på sin nærmeste bane, i tillegg til at de målte hvor mye gummi som ble "fanget opp" av klær og sko.

Dette fant de ut

I Nord-Troms er det 6.klasse ved Skjervøy barneskole som ifjor høst gjennomførte forskningen på Lerøy stadion. Her består kunstgressgummien av oppmalte bildekk. Elevene fant at hver spiller i gjennomsnitt tar med seg 0,28 ml granulat når de forlater banen.

På landsbasis er det i undersøkelsen konkludert med at hver spiller frakter med seg to millimeter gummigranulat ut av banen. Det kan bety at omtrent 65 tonn avfall havner i naturen i løpet av et år – hvor mye av dette er laget av plast.

– Unike tall

Rapporten viser samtidig at det ikke er selve spillerne som står for alt av svinn, heller ikke mesteparten. Størstedelen av plastforurensingen fra banene stammer nemlig fra avrenning med regnvann, snømåking samt vær og vind.

Prosjektleder for forskningskampanjen mener likevel at undersøkelsen gir en viktig pekepinn.

– Undersøkelsen vår gir unike tall på svinn av gummikuler som fraktes bort fra banene med spillere, og viser at enkle tiltak kan redusere denne forurensningskilden. Så er det i seg selv viktig at så mange elever får et innblikk i hvordan forskning kan bidra til å løse praktiske samfunnsproblemer. Denne type "folkeforskning" er verdifullt både for forskningsinstitusjonene som kan ta resultatene i bruk, og for deltakerne som får lære om forskningsmetoder, sier prosjektleder Marit Møllhausen.

Her kan du lese mer om hvordan og hva elevene på Skjervøy barneskole gjorde.