I 2015 og 2016 ble de to elvene i Storfjord rotenonbehandlet for å bli kvitt parasitten Gyrodactylus salaris.

Operasjonen var vellykket og i slutten av april ble den første ladningen med rogn plantet i Signaldalselva og i Skibotnelva.

– Totalt skal det settes ut 388.000 lakseyngel i Skibotnelva og 264.000 i Signaldalselva, sier Svein Aune ved Veterinærinstituttet.

Merkede esker

Den første rognen ble plantet i bokser som graves ned i elvene. Rognen kommer fra Miljødirektoratets genbanker, produsert på lokale stammer. Stamfiskmateriale av laks er samlet inn flere ganger i perioden 1986–2016.

– Eskene et merket med gule plastbånd som stikker opp av elvegrusen. Det er viktig at disse boksene får ligge i fred. Vi tar dem opp til høsten og bruker dem igjen til neste år, sier Aune.

Stor innsats

Resten av rognen skal settes ut i sommer – i andre halvdel av juli. Den kommer fra lokale klekkeri drevet av Skibotn jeger- og Fiskerlag i Skibotndalen og av Signaldalelvas grunneierlag i Signaldalen.

– Den lokale innsatsen er svært viktig for reetableringsarbeidet i regionen. Det er de lokale lagene som gjør den største innsatsen på plantingen og de har også vært sentrale i innsamlingen av stamfisken i forkant av rotenonbehandlingen, sier Aune.

Sjøørretrogn

I tillegg til lakserognen, skal det også settes ut drøyt 100.000 sjøørretrogn og rundt 8.000 rogn av røye.

Det er imidlertid fortsatt en stund til ordinært fiske kan gjenopptas i de behandlede elvene.

– Vi er avhengig av at yngelen får vokse opp, gå ut i sjøen og så komme tilbake til elvene først. Det blir ikke fiske i elvene før det har skjedd og elvene er reetablerte. Det skjer tidligst i 2021-2022, sier Aune.

MERKES: Rogneskene merkes med gule plastbånd og skal ligge i elva over sommeren. Foto: Randi Rognli