Engasjert. Interessert. Og aktiv. Har du truffet dem? Disse unge som gjerne vil bidra. Påvirke. Høres. De er kanskje ikke så synlige i lokalsamfunnet vårt til daglig, tror jeg. Men når det er en arena der de kan fremme sitt syn, da kommer det virkelig frem hvilke kvaliteter de har!

Jeg får heldigvis være tett på flere av disse tøffe, dyktig ungdommene innimellom gjennom den jobben jeg har. Flere av disse ungdommene har engasjert seg gjennom elevråd på skolen og i det kommunale ungdomsrådet. Og noen blir med i det regionale ungdomsrådet i Nord-Troms – RUST - Regional ungdomssatsing i Nord-Troms. I denne satsinga legges det opp til samarbeid på tvers av kommunegrensene. RUST er en kanal for økt ungdomsmedvirkning i regionen.

RUST har fokus på å gjøre ungdom kjent med demokratiske prosesser, bryte barrierer mellom ungdomsråd og voksne politikere, og involvere der beslutninger tas.  Og dette er ikke små mål.

Hvordan får de det til? Selvfølgelig har de hjelpere, et fagråd og en sekretær som støtter dem og bidrar slik at de får satt på agendaen det de mener er viktig.

Og hva gjør de? De har mange aktiviteter i løpet av året. De møter ordførerne i de seks kommunene. De får ta opp tematikk de synes er viktig. En gang i året arrangerer de ordførertur. Da skal bevisstheten skjerpes hos ordførerne, tenker jeg, for da er det fokus på ungdomsmedvirkning og samarbeid.

Ungdommen arrangerer konferanser og kurs med tema de selv synes er viktige. Det ville sikkert vært mye å lære for flere av oss som er litt eldre. Påvirkningskraft, argumentasjon og retorikk. Jeg har mange ganger i mitt voksne liv tenkt at nettopp disse temaene skulle jeg gjerne hatt litt mer kunnskap og erfaring om.

I disse dager profilerer RUST at de forvalter et Kultur- og næringsfond for ungdom i Nord-Troms, Prøv sjøl-fondet. Et fond som er søkbart for ungdom som vil starte sin egen bedrift, lage sin egen sommerjobb, realisere kunstprosjekt, arrangere kurs osv. Det finnes eget søknadsskjema for dette. Så om ungdommen har noe slikt de ønsker å få gjennomført, men mangler finansiering til å starte opp, ja, da bør de sjekke ut fondet.

Har du en ungdom i huset som kunne tenke seg å være med? Ja, da synes jeg du burde oppfordre til det. For etter det jeg har sett, så gjør dette noe med ungdom. De brynes, styrkes og heies fram. Jeg tror de føler at de får bidra til lokalsamfunnet sitt. Det håper jeg de føler, for innsats og engasjement er viktig.

Så kjære politikere - når ungdommen er i farta, ja da er det bare å forsøke å følge på!