Det opplyser Senter for nordlige folk i en pressemelding. Stortinget har vedtatt at det skal settes ned en sannhets- og forsoningskommisjon som skal se på hvilke konsekvenser fornorskninga av samer og kvener har hatt, og fortsatt har. I slutten av mai vil derfor Kåfjord kommune og Senter for nordlige folk invitere til et seminar om fornorskning i fortid og nåtid, med hovedvekt på regionen.

– En forutsetning for å stå stødig i egen identitet og egen kultur, er kunnskaper om- og å akseptere fortiden. Økt kunnskap og bevisstgjøring vil også bidra til større forståelse mellom mennesker og mellom folkegrupper. Nord-Troms regionens etniske mangfold, fornorskning, evakuering og nedbrenning, læstadianisme og dagens revitalisering av samisk og kvensk kultur er viktige elementer i dette, skriver Senter for nordlige folk.

Noen av de som skal holde innlegg på seminaret er Ivar Bjørklund, professor i kulturvitenskap (UiT), Anne Dalheim Eriksen, tidligere leder av Samisk kirkeråd, Torjer Andreas Olsen, førsteamanuensis senter for samiske studier (UiT), Borgny Elvenes og Eliva Henriksen.