Det har gått 20 år siden han som nå er fungerende rektor først meldte fra til kommunen at Rotsundelv skole måtte pusses opp.

Det har enda ikke skjedd, og nå har foreldrene ved skolen sett seg lei av å vente.

Ingen av dem kan huske sist det ble gjort noe. Faktisk er de sikre på at det ikke har vært gjort noe siden den gang de selv gikk på samme skole.

– Kommunen flekket over noe maling her for noen år siden, og vi har selv tatt noe på dugnad, men ellers har det ikke vært gjort noe, forteller de.

forfaller: Foreldrene sier skolen ikke har blitt pusset opp på over 20 år. Vinduer er råtne og malingen flasser av.

Et samlingspunkt i bygda

Det er i hovedsak det ytre foreldrene reagerer på. Vegger og vinduer har forfalt, murpuss flakker av og vinduene er så råtne at de ikke klarer å holde snøen ute på vinteren.

Foreldrene har tatt ansvar for oppussing av deler av bygget, men sier at det ikke er gjennomførbart å ta resten på dugnad.

– Nå skal det legges nytt tak, som jo er kjempebra, men det er så mye mer som må gjøres, sier FAU-leder ved skolen, Olaug Rønsen.

Bygget blir i all hovedsak brukt som skole, men blir også flittig leid ut på fritiden til både private, lag og foreninger.

– Dette er et selskapslokale, og et samlingspunkt i bygda. Noe man skulle vist fram med stolthet. Slik er det ikke i dag, sier Arnhild Andreassen.

Foreldrene viser til at de har samfunnshuset som holdes i orden på dugnad, og kapellforeningen sørger for at kirka ser ordentlig ut. Skolen har blitt en skamplett i et ellers godt ivaretatt område.

– Jeg synes faktisk det er litt flaut, sier Andreassen, og får bekreftende nikk fra de andre.

samlingspunkt: Skolen fra 1961 er, utrolig nok et samlingspunkt i bygda.

Krever handling

Nå håper foreldrene penger til oppussing kan komme fort.

– Vi har bedt om dette i over 20 år. Vi har vært tålmodige, men nå er vi lei av å vente.

Med unntak av dårlige temperatur- og luftforhold på grunn av de råtne vinduene, er skolen i god stand innvendig, understreker de. Det er det utvendige det må gjøres noe med.

– Det gir ikke et bra inntrykk. Vi vil beholde og ta vare på skolen for de som kommer etter. Dette er arbeidshverdagen til både barn og voksne, og da er vi ikke likegyldige til hvordan det ser ut, sier Rønsen.

FAU har sponset utstyr til skolen som kommer alle til gode, og det samme har de som leier lokalet gjort. Oppussingen kan de imidlertid ikke bidra til.

– Vi er lei av å vente på at det skal tas tak. Nok er nok, nå krever vi handling, sier foreldrene bestemt.

Lover ingenting

Ordfører i Nordreisa, Øyvind Evanger (Ap) kan per dags dato ikke love noe oppussing. Han sier imidlertid at kommunen er klar over situasjonen; at skolen trenger renovering.

– Ja, det er vi. Og jeg skjønner godt at de ønsker seg mer penger enn til et nytt tak. Vi har dessverre ikke planlagt noe mer inneværende år, men jeg tenker at det vil være naturlig å ta det med i diskusjonen når neste budsjettrunde nå går i gang, sier han.

Hvorfor har det ikke skjedd noe på 20 år?

– Jeg klarer ikke å gå tilbake på 20 år, så det vet jeg ikke. Men det handler nok litt om den situasjonen vi har vært i, i forhold til ROBEK og det faktum at vi har måttet betale ned gjeld. Det er ingen unnskyldning, men en del av forklaringen.

Ifølge ordføreren har det aldri vært snakk om noe nedleggelse av skolen.

– Det ser jeg ikke for meg i det hele tatt, sier han.

I talen sin til åpningen av Sørkjostunnelen tok han til ordet for at Rotsund nå kom til å bli et mer attraktivt boligområde.

Da bør kanskje skolen også gjenspeile resten?

– Det gjelder uansett. De bør ha et godt bygg å drifte i og det bør vi ta tak i, avslutter han.