Nærings- og fiskeridepartementet har fastsatt forskriftsbestemmelser om hvordan nye laksetillatelser skal tildeles gjennom en åpen auksjon.

Dette slo departementet fast onsdag denne uken, gjennom en pressemelding. I meldingen varsler fiskeriminister Per Sandberg at det blir akusjon den 18. juni i år.

- Auksjonen har planlagt oppstart 18. juni 2018, sier fiskeriminister Per Sandberg (Frp).

Auksjonsreglene er nå fastsatt

Auksjonene vil være åpne, og priser og vinnere i de enkelte produksjonsområdene vil bli gjort avgjøres gjennom flere budrunder.

BUDRUNDER: De oppdretterne som vil ha nye laksetillatelser, må by i åpne auksjoner, varlser fiskeriminister Per Sandberg (Frp). Foto: Kjetil Nielsen Skog

-  Vi har nå fastsatt forskriftsbestemmelser som vi har hatt på høring. En justering vi har gjort sammenliknet med det som ble sendt på høring gjelder bankgaranti for å være med i auksjonen. Vi har etter høringen besluttet å redusere bankgarantiens størrelse til 2 millioner kroner, slik at kostnadene ved å delta i auksjonen blir noe redusert sammenlignet med høringsforslaget, sier  Sandberg.

Departementet vil gjennomføre tre informasjonsmøter for potensielle budgivere forut for auksjonen. I nord blir dette møtet den 30. mai i Tromsø.

Ett av kritieriene for å få delta, er at budgiver må stille med en bankgaranti på to millioner kroner, samt være registrert hos Fiskeridirektoratet.

Fakta om auksjonen

  • Tildelingen skjer gjennom en klokkeauksjon. Dette er en åpen, simultan auksjon, hvor priser og vinnere i hvert produksjonsområde fastsettes over flere budrunder.

  • Det er en forholdsvis enkel auksjonsinnretning, både i teknisk og strategisk forstand. Dette kan særlig være viktig for aktører med færre ressurser til å forberede seg til auksjonen.

  • Auksjonsformen legger til rette for at aktører med ulike preferanser enkelt kan by i tråd med sin verdsettelse.

Informasjon om auksjonen vil fortløpende publiseres på Fiskeridirektoratets nettsider