– Det Trine Skei Grande sier, stemmer ikke med forskningen. Det er godt dokumentert at ungdom kan bli negativt påvirket av gangster-rap, sier Bjørnebekk til Dagsavisen.

Uttalelsen kommer etter at Venstre-lederen nylig gikk hardt ut mot Jan Bøhlers uttalelser om at gangster-rap kan påvirke de mest utsatte ungdommene.

– Dette er en ekstremt gammeldags tankegang som jeg trodde vi var forbi, svarte Grande.

Bjørnebekk, som jobber ved Politihøgskolens forskningsavdeling, er imidlertid klokkeklar i sin dom: Det er Bøhler som har rett.

– I trøblete grupper som er fascinert av vold, ser man eksempler på at de ser disse gangster-rap-videoene om igjen og om igjen. Det kan gi automatiske tanker og bevegelser som de tar i bruk, for eksempel hvis det er noen kampsportbevegelser i videoene.

Voldsforskeren har selv intervjuet ungdommer som utfører vold, og sier hun i disse samtalene har sett fenomenet tydelig.

Hun viser også til studien «How Fantasy Becomes Reality» av psykologen Karen Dill. Bjørnebekk sier den viser hvordan enkelte kan bli fascinert av å se på fantasi og at dette for noen i neste omgang blir en realitet. Voldsforskeren legger samtidig til at «vanlig ungdom som ikke har en voldelig og problematisk atferd i utgangspunktet», ikke blir påvirket.