Sveriges statsminister Stefan Löfven lover at de nordiske landene kommer til å ligge i forkant i utviklingen av 5G.

– Vi blir den første sammenlenkede 5G-regionen i verden. Det skaper arbeid og velstand i våre land, sa Löfven da statsministrene avrundet møtet i den lille byen Örnsköldsvik i Västernorrland øst i Sverige.

– Vi har ingenting å frykte fra det nye bortsett fra at vil kan bli hengende etter, og vi tenker ikke å bli hengende etter, sa Löfven og fikk støtte av statsminister Erna Solberg (H).

– Det som kjennetegner våre land, er ikke bare velferdssamfunnet, men også vår evne til å ta til oss innovasjon og være kostnadseffektive. Det er ikke noe alternativ for oss å ikke gjøre dette, sa Solberg.

Felles handlingsplan

Intensjonsavtalen innebærer at landene skal samarbeide for å skape en felles handlingsplan slik at 5G kan innføres tidlig i de nordiske landene. Det inkluderer blant annet at man vil stimulere utviklingen av nye testanlegg, koordinering av 5G-frekvenser innen regionen, samt fjerning av hindre for utvidelse av 5G.

Spesielt blir det framhevet at teknologien skal kunne brukes til klimavennlige transportløsninger og droner.

Båttur og surstrømming

Det uformelle nordiske statsministermøtet ble tirsdag innledet med båttur og den tradisjonsrike svenske retten surstrømming, samt politiske samtaler. Samme dag varslet Danmark og Sverige et utvidet forsvarssamarbeid, i første omgang om luftovervåking i østersjøregionen.

Solberg var invitert til møtet sammen med Danmarks Lars Løkke Rasmussen, Finlands Juha Sipilä og Islands Katrín Jakobsdóttir.

Sammen har de også besøkt en utstilling der de fikk se eksempler på produkter der 5G brukes, for eksempel droner som kan levere hjertestartere og førerløse transportmidler.