iTromsø: I Stortingets spørretime i går sa justis-, beredskaps- og innvandringsminister, Tor Mikkel Wara (FrP), at sjarken «Kristine» burde ha vært hevet tidligere, men at Havarikommisjonen selv avgjør hva som skal gjøres.

Det var natt til 18. juli 2016 at båten gikk ned, men den ble ikke hevet før 14. mai i år. Om bord ble det funnet en død person. Selv om vedkommende ikke er identifisert, er det antatt at det er eier og fører av båten, Edgar Leonhard Hansen (52).

Hansens barn reagerer både på at ingen rykket ut og hjalp faren den kvelden båten gikk ned, og at Havarikommisjonen ikke hevet vraket for to år siden.

Stortingspolitiker Torgeir Knag Fylkesnes (SV) har reagert på samme måte, og i onsdagens spørretime på Stortinget krevde han svar fra Justis-, beredskaps- og innvandringsminister, Tor Mikkel Wara (FrP), om hvordan dette kunne skje og hva man kan gjøre for å unngå at det skjer igjen.

– Jeg har full forståelse for de pårørende, som i over ett år har levd i uvissheten om hva som har skjedd med deres kjære. Det er i ettertid også lett å være enig i at sjarken burde vært hevet tidligere, spesielt sett i lys av at den forulykkede ble funnet like ved båten, svarte Wara fra Stortingets talerstol.

– Havarikommisjonen avgjør selv

Wara sa at det ble iverksatt en omfattende redningsaksjon umiddelbart etter at signalet fra nødpeileren kom inn klokka 03:10, og at de pårørende ble raskt varslet og holdt orientert om situasjonen.

Videre sa beredskapsministeren at Troms politidistrikt gjennomførte en rekke søk etter den forulykkede, men da søkene ikke ga resultater ble letingen avslutta 9. august. Kritikken mot havarikommisjonen rammer ifølge Wara ikke hans eget departement.

– Departementet har ikke noen instruksjonsmyndighet over Havarikommisjonens undersøkelser av skipsulykker. Havarikommisjonen avgjør selv omfanget av undersøkelsen og hvordan de skal gjennomføres.

– Han tok null kritikk

Fylkesnes var ikke fornøyd med svarene han fikk i spørretimen.

– Jeg ble dårlig av å høre ministeren lese opp et ferdigskrevet manus hvor han friskmeldte politi, redningssentral og havarikommisjon. Han tok null kritikk for måten saken har blitt håndtert på, sier Fylkesnes til iTromsø dagen etter spørretimen.

– Hvordan vil du ta saken videre?

– Jeg mener at «Kristine»-forliset bør granskes, og Stortinget kan be Havarikommisjonen om å gjennomføre en slik gransking. Vi trenger en generell heving av beredskapskapasiteten på norske hav. Aktiviteten til havs øker jo voldsomt, da kan ikke beredskapen forvitre.

– Kjølige svar

Datteren til Hansen, Kristine Vinje (22), som sjarken er oppkalt etter, har lest svarene til Wara. Hun er heller ikke imponert over beredskapsministeren.

– Jeg synes han gir veldig kjølige svar. Det er skuffende. Siden han er finnmarking så hadde jeg forventet bedre siden han er en som kjenner landsdelen og kulturen vår godt. Jeg synes også at svarene hans bærer preg av at han ikke har satt seg inn i saken i det hele tatt, og at han forsøker å legge saken død.