I formannskapet i Skjervøy onsdag fortalte kirkeverge Magnar Solbakken på vegne av fellesrådet at man trenger 500.000 ekstra for å berge seg igjennom 2018.

– Vi har et akkumulert overforbruk på 1,4 millioner per 1.1. 2018. Det skyldes underskudd i flere foregående år. Vi har gjort innsparingstiltak, men er likevel ikke i mål med tanke på 2018. Derfor har vi bedt om 500.000 ekstra, sier kirkevergen.

Ryddejobb

Han ble tilsatt i fjor og fikk skryt av formannskapet for den ryddejobben han har tatt på seg.

I orienteringen karakteriserer Solbakken den økonomiske situasjonen som «bekmørk». Blant annet er ikke regnskapene for perioden 2012–2014 revisorgodkjent.

– Men for 2017 er vi à jour. Vi har en nøktern drift og gjør ingenting vi er ikke pålagt å gjøre, sier Solbakken.

Fellesrådet har blant annet redusert fra 4,8 til 4,1 årsverk. Solbakken la heller ikke skjul på at de økonomiske uføret ikke bare skyldes manglende økonomistyring.

– Den økonomiske situasjonen skyldes også en underbudsjettering over tid. I 2017 var kommunens tilskudd til drift på 2,5 millioner kroner og det har ligget på samme nivå siden 2011, sier Solbakken.

Han skisserte en løsning for politikerne der de kirkelig ansatte kan hjelpe kommunen i perioder der det ikke er så mye å gjøre.

– Sommeren er hektisk, mens vinteren er det ledig kapasitet. Så vi ser for oss at vi kan hjelpe til på anleggssidene i disse periodene.

Positiv til bevilgning

Og selv om politikerne var kritisk, og tidvis også selvkritisk, til økonomistyringen i fellesrådet tidligere, så var signalene at de ville steppe inn og gi ekstrabevilgningen når kommunestyret får saken 13. juni.

– Vi som politikere som kunne nok vært mer påaktet i forhold til kirkelig sektor. Den nye kirkevergen har imidlertid gjort en kjempejobb og jeg er positiv til å bevilge de ekstra 500.000 kronene, sa Høyres Reidar Mæland.

Solbakken håper også at bevilgningen kommer i

– Jeg tolker signalene positivt, ja. Jeg føler at det var forståelse for den situasjonen vi er i og for behovet for mer penger, samtidig som vi får anerkjennelse for den jobben som er gjort i det siste, sier Solbakken.