I et brev til Kvænangen kommune opplyser Arbeidstilsynet at de vurderer å gi kommunen tvangsmulkt. Dette fordi de ikke har svart innen opprinnelig frist i april på to pålegg gitt TU-tjenesten (tjenester for utviklingshemmede).

Det ene pålegget går på manglende rutiner for hvordan vold og trusler skal håndteres og følges opp i arbeidshverdagen. Det andre pålegget går på kartlegging og risikovurdering av arbeidssituasjonen i forhold til vold.

Tar det alvorlig

Under tilsynsbesøk i november i fjor kom det fram at ansatte har blitt utsatt for vold på arbeid i Burfjord.

Dette bekrefter også tilsynsleder i Arbeidstilsynet, Angela Westphal ovenfor Framtid i Nord. Hun sier samtidig at dette slett ikke er uvanlig på slike institusjoner.

– Men det er alvorlig at kommunen ikke har gode rutiner på plass, og at de ikke har kartlagt konkret hvordan dagens situasjon er. Det er nettopp derfor vi går hen dit og vurderer tvangsmulkt som pressmiddel, sier hun.

Westphal sier kommunen også har gjort et godt arbeid, hvor de har etterkommet flere andre pålegg fra tilsynet. Blant annet på opplæring til å lede andre, ta med verneombud på råd, opplæring i forbindelse med avvikssystem og gjennomgang av egen internkontroll.

Får bistand

Kontorsjef i kommunen, Bjørn Ellefsæter, forteller at det medfører riktighet at det fortsatt er avvik som enda ikke er lukket.

– Men vi har vært i dialog med Arbeidstilsynet og vi kommer til å få lukket de i løpet av juni, før fristen løper ut, sier han.

Videre sier han at kommunen nå får bistand fra Nord-Troms bedriftshelsetjeneste til å ferdigstille de kravene Arbeidstilsynet stiller.

– Vi har en ganske ny plan som går på forebygging og hvordan man kan unngå vold. Men Arbeidstilsynet krever en forbedring, både av det forarbeidet som er gjort til planen og av selve planen. Blant annet måtte det foretas en ny risikovurdering, sier han.

– Ikke akseptabelt

Ifølge Ellefsæter tar kommunen også saken alvorlig.

– Det har ikke vært noen kjempealvorlige hendelser, men det er ting som har vært ubehagelig for de ansatte, og sånn kan det ikke være. Det har skjedd hendelser som ikke er akseptable.