Mange tusen turister kommer innom Nord-Troms og Kåfjord kommune hver år, både på vinteren og sommeren. Ordfører Svein O. Leiros forteller at Kåfjord kommune har et akutt behov for midler for tilretteleggingen og vedlikehold av turstier, turveier, søppelsortering, og parkering.

Derfor har formannskapet i Kåfjord vedtatt at det skal opprettes et eget veldlikeholdsfond.

– Folk kan sende SMS eller vippse 50 kroner eller mer til fondet. Dette er en henstilling til brukere av området, sier Leiros.

Mange besøkende

I første omgang er det parkeringa ved Ankerliga, veien til Gorsabrua, Gullasveien og området rundt Spåkenes kommunen ønsker å fokusere på.

– Dette er en prøveordning, så det er de første plassene vi vil teste ut på.

Leiros trekker fram at det på sommeren er rundt 500 personer ved Gorsabrua hver helg i forbindelse med strikkhopp, i løpet av ett år besøker rundt 5000 personer brua.

– Det er enormt mange! Vi har behov for midler for å blant annet opprettholde gangveien, vi har en utfordring med søppelhåndtering og vi ønsker å montere toaletter som må veldlikeholdes. Det koster å drifte og vedlikeholde turområder.

Ønsker system

– Jeg er for at de som bruker området skal betale litt. Men dette er uforutsigbart. Det skulle vært et skikkelig system.

Leiros mener regjeringens reiselivsmelding, som oppfordrer til et bærekraftig reiseliv, er tilnærmet uten innhold.

– Den ligger godt plantet i en skuff. Det er ingen kroner satt av til kommunene for tilrettelegging for reiseliv. Det burde vært et reiselivsfond med søkbare midler som utløser tiltak. Slik kan kommunen stille med litt og staten stille med litt, sier Leiros.

– Det legges opp til at næringslivet og kommunen skal ta seg betalt, men om vi skulle laget en bom til Gorsa for opp mot 400 000 kroner ville vinninga gått opp i spinninga på drift og vedlikehold, fortsetter han.

– Kunne turistskatt vært en løsning på dette?

– Det kunne vært en ordning. Samtidig sier reiselivsmeldingen at det ikke skal være turistskatt, så nå prøver vi på en frivillig ordning for å få inn midler.

– Reiselivet er komplekst og det koster å veldikeholde for tursiter. Mange kommer inn fra Tromsø og legger ikke igjen én krone. Det må på plass en ordning.

Fondet vil være oppe og gå i løpet av noen dager. Kommunen har bestilt skilt som skal henges opp der turister og turgåere ferdes. Der vil man finne informasjon om veldikeholdsfondet og oppfordring om å overføre en valgfri sum.

ordfører: Svein O. Leiros. Foto Ørjan Bertelsen Foto: Foto:Ørjan Bertelsen