Før helga skylte skrotten av en spermhval i land på Storstandnesodden på Kågen i Skjervøy kommune.

Om kadaveret er til sjenanse, har det vært vanlig prakis å slepe det ut, men dette er det ikke alle som ønsker.

Øyvind Færøyvik i Arctic Explorer tror nemlig kadaveret kan skape verdier på mange andre nivå enn det man har tenkt på.

– Det er jo vanlig at folk vil ha det vekk, spesielt myndighetene, men her på huset tenker vi litt annerledes, sier han.

Næringskilde

Han viser til at spermhvalen har et voldsomt og flott skjelett, som han tror vil være til glede for både turister og hyttefolk. Før den tid kommer, vil dyrelivet kunne nyte godt av kadaveret.

– Hvalen er en næringskilde til åtseldyr, som for eksempel svartbak, som står som utrydningstruet. Dette er naturens måte å finne næring til de som lever i naturen, sier han.

Den over ti meter lange døde hannhvalen skylte i land på Storsandnesodden på vestsiden av Kågen før helga. Foto: Kjetil Nielsen Skog

Færøyvik mener at så lenge kadaveret ligger langt unna bebyggelse og fastboende, vil den ikke ha sjenerende effekt.

– Dessuten tror jeg den positive effekten for dyrelivet og en voksende turistnæring er et pluss i margen på mange måter.

– Lukt hører med

Han peker også på mulighetene dette vil bringe for skoleklasser og barnehager.

– Om man skal se et skjelett i dag må man på museum, og de er da både behandlet og lakkert, og tatt helt ut av naturens ramme. For skoleklasser og barnehager kunne dette vært en veldig fin opplevelse, sier han.

Selv om det ikke er fastboende i området, er det flere hyttefolk, som vil kunne kjenne lukta av kadaveret. Dette tror imidlertid ikke Færøyvik er et stort problem.

– Det er en sånn ting som hører med. Dessuten er det jo forbigående, det vil ikke lukte lenge og bære så langt at det ikke er mulig å være i nærheten, sier han.

– Det vil kanskje være sjenerende den tida det pågår, men det er sånn naturen ordner opp. Det er mange ting i naturen som lukter.