Den bergensbaserte kunstneren Åsne Eldøy (31) har lørdag åpning av sitt kunstverk "Passasje". Kunstverket stilles ut på nøyaktig samme eiendom som hennes far, Arnfinn Eilertsen og hans familie, vokste opp på i Akkarvik.

– Jeg er veldig glad for at jeg nå klarer å bringe kunstverket tilbake til sitt eget miljø, til det som har gitt dets opphav. Det er spesielt, og nesten litt sermonielt at vi bygger opp igjen på den tomten, forteller Eldøy.

Gjentakelseseffekt

En fotokollasj med bilder fra Akkarvik er nemlig montert opp i et stenderverk som på et hus. Der hvor det egentlig skal være et vindu, er kollasjen satt inn, trykket på akrylglass som gjør den transparent.

– På denne måten kan man "gå inn i huset", for så å se ut gjennom vinduet hvor kollasjen er satt inn. Man får en gjentakelseseffekt da elementene i landskapet bak vil være de samme som på bildene, sier hun.

Installasjonen står altså på tuftene etter huset hennes farfar vokste opp i.

- Dette huset ble brent av tyskerne under evakueringen, og siden har det ikke stått noe hus akkurat der. Min far vokste opp i et hus, et annet sted i bygda, forteller Eldøy.

Fascinert av nord

Ved å ha huset på den gamle grnnmuren, vil hun linke verket til evakueringen, og gjenreisningen.

- Slik blir kunstverket og byggingen av «huset» også linket til gjenreisingen og oppbyggingen av Nord-Norge, det og begynne på nytt og se mot en ny fremtid. Vi har i dag en massiv fraflytting fra landsbygden mot byene, men det begynner å bli aktuelt å stille spørsmål om det er bærekraftig, tenker jeg.

Eldøy forteller at hun har besøkt Nord-Troms og Arnøya jevnlig gjennom hennes oppvekst, til tross for at hun har vært bosatt i Bergen.

– Jeg er dypt fascinert av stedets historie, stemningen og naturen. Min kunstneriske praksis og interessefelt er preget av min far og særlig farmors historie, som flyttet hele familien fra det kjente i Nord-Norge til Stord i Sunnhordland. Noe som senere førte min far til Bergen hvor jeg har hatt min oppvekst. I mine kunstneriske undersøkelser er tilhørighet, forflytning og hvordan man preges av sine omgivelser alltid tilstedeværende, forteller hun.

Fikk støtte til prosjektet

31-åringen lever av å være kunstner på heltid. I 2016 stilte hun ut "Passasje" i kunstlokalene til Bergen Kjøtt. Hun har fått støtte av både Kunst Vardo og Norsk Kulturråd til det hun holder på med.

– Jeg synes det er ganske viktig å vise at Norsk Kulturråd faktisk støtter ting som skjer utenfor byene og hovedstaden. Det er bra at kunstprosjekter også blir gjennomført litt i ytterkanten av landet vårt, tenker jeg.

Eldøy har ingen konkrete planer om flere aktiviteter i Nord-Norge eller Nord-Troms, men hun ser ikke det som en umulighet i fremtiden.

– Nå mens jeg er her lager jeg en dokumentasjonsvideo på jobben jeg og min far gjør med "Passasje" som vil bli et selvstendig kunstverk i seg selv. Jeg fotograferer også mye, og bildene kan bli til potensielt nye prosjekter.

Anbefaler godt skotøy

Kunstverket på Arnøya derimot vil være tilgjengelig fram til september. Det står fritt i naturen og er først og fremst myntet på beboere, turister og sommergjester i Akkarvik.

– Det vil bli skiltet, men jeg anbefaler godt skotøy fordi stien går over en halvtørr myr, ler hun.

TILKNYTNING: Eldøy føler sterk tilknytning til nord, og har tilbrakt mange ferier på farens fødested. Foto: Privat