Kåfjordkvinnen Ramona Salo Myrseth (27) ble i mai ferdig med sin masteroppgave om samisk kultur. Hun har gått master Design ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO), og fikk nylig utdelt stipend på 10.000 kroner for prosjektet "Den samiske halvtimen".

Designer klær

I prosjektet bruker hun klær og fortellerkunst som uttrykksform for å formidle dypereliggende verdier i den nordsamiske kulturen.

– Jeg prøver å utfordre hvordan man egentlig kan vise samisk design på. I dag er det et tegnet et veldig stereotypisk bilde av hva dette innebærer, med bruk av kofte og lignende. Men hvem skal egentlig definere hva som er samisk?

– Det samiske må redefineres

Myrseth tror det finnes mange som ikke kjenner seg igjen i den stereotypiske samen, men som likevel føler seg samisk. Gjennom å grave i egne personlige og kulturelle minner finner hun at det finnes mange typer samisk kultur.

– Samene gjør så mye mer enn reinflytting. Det handler vel egentlig om å redefinere kulturen, som også kan være inkluderende utenfor Sapmi, sier hun.

I juryens begrunnelse heter det at oppgaven til Myrseth både er original og inkluderende.

"Prosjektet plasserer seg stødig i en global bevegelse der en ny generasjon unge kunstnere og designere stolt tar tilbake verdiene som ligger i urfolks tradisjoner og kulturuttrykk og definerer dem som viktige for vår tid og for allmenheten. Dette masterprosjektet blir dermed begynnelsen på en lengre reise som vil kunne få betydning for utviklingen av kulturmangfold for oss alle, både lokalt og globalt."

Vil ivareta kulturen

Den samiske halvtimen er tittelen på prosjektet, men Myrseth forklarer at det også er en filosofi hvor man kan jobbe tverrfaglig med forskjellige utøvere innen kunst og kultur.

– En av problemstillingene mine var hvordan man kan skape et nettverk for å bidra til ivaretakelse og videreutvikling av den samiske kulturen. Her er jo Riddu Riddu festivalen et godt eksempel på hvordan det kan gjøres i praksis.

– Hvor viktig er samisk kultur for deg?

– Jeg er oppriktig interessert i å finne ut på nytt, hva den samiske kulturen inneholder og hva den betyr for meg, hva den kan bety for framtiden.

Fortsetter med det samiske

Myrseth har mange tanker om videre prosjekter, og pågående prosjekter som spinner videre på det samiske. Hun sier masteroppgaven er begynnelsen på en lengre reise innad i temaet.

– Men de er ikke klare for å vises enda. Nå jobber jeg med mine egne prosjekter også får vi se hva som skjer. Jeg har fått mange interessante tilbakemeldinger og bekreftelser på det jeg gjør. Stipendet fra skolen er en av de. Det gir meg motivasjon til å fortsette da jeg skjønner at arbeidet kan være viktig, smiler hun.

DESIGNER: Ramona Salo Myrseth fra Birtavarre. Foto: Privat