6. mars 2017 var ekteparet Paula Henriette (80) og Lars Johan Lingrasmo (83) på vei hjem fra en handletur i Tromsø.

Saken sto først på trykk hos iTromsø!

Da de kom til Leirbakken i Ramfjord, på E8, kom plutselig en svart Passat over i deres kjørefelt. Lars Johan rakk bare å legge bilen noe mot høyre før han frontkolliderte med den møtende bilen.

Han døde momentant i det massive sammenstøtet. Kona Paula Henriette overlevde, men ble hardt skadet.

Lege på vei til jobb

Mannen som kjørte på dem er en lege i 30-årene fra Troms som var på vei til jobb på UNN.

Han ble tiltalt for uaktsomt drap, men nektet straffskyld.

24. januar i år ble han i Nord-Troms tingrett dømt til 45 dagers fengsel, samt at han mistet førerretten i tre år fremover.

I tillegg ble han idømt å betale 150.000 kroner i oppreisningserstatning.

Forkastet anken 11. juni

I retten forklarte legen at han hadde blitt blendet da han kom på toppen av bakken, og at han derfor ikke så hvor han kjørte da han traff ekteparets bil.

Han anket derfor dommen fra tingretten, og forsvareren hans, Marianne Bech sa i februar:

– Han er ikke enig i bevisvurderingen og lovanvendelsen. Han mener han ble blendet da kollisjonen skjedde, og at han ikke kan straffes for det som skjedde, sa Bech til iTromsø i februar.

Men Hålogaland lagmannsrett avviste anken, og mannen gikk derfor videre til Høyesterett. Men heller ikke her ble mannen trodd, og Høyesteretts ankeutvalg forkastet saken 11. juni etter en såkalt forenklet avgjørelse.

Det betyr at Høyesterett ikke har funnet at det er noe feil ved lagmannsrettens begrunnelse.

iTromsø har vært i kontakt med Bech som ikke ønsker å uttale seg.

«Kan ha sovnet»

Over seks sider redegjorde dommeren i Hålogaland lagmannsrett hvorfor anken til legen ble avvist der i slutten av mars.

Der ble det blant annet lagt vekt på at vitneforklaringene og de tekniske bevisene er omfattende, og at «ut ifra det samlede bevisbildet er det klart at det ikke dreiet seg om et øyeblikks uoppmerksomhet fra domfelte, men en større, og mer varig, uoppmerksomhet».

I tingretten forklarte vitner som hadde kjørt bak legen at han hadde foretatt flere forbikjøringer, at han kjørte vinglete forut for ulykken og at han ble observert å ha lent seg mot midtkonsollen.

Videre viste lagmannsretten til politirapporten som har analysert spor i veibanen. Der konkluderte politibetjent Yngve Widding med at det ikke er ytre faktorer, som vei, vær, føre eller kjøretøy som førte til ulykken, men at det med all sannsynlighet handlet om en førerfeil hos tiltalte, som «for eksempel at han kan ha sovnet, sett på mobilen eller vært generelt uoppmerksom».

Skrenset 18 meter

I retten forklarte enken som overlevde at hun husket sammenstøtet som et kraftig smell, og at hun ble vridd 90 grader i kollisjonen.

Under befaring på åstedet kom det fram at legen hadde skrenset 18 meter før han traff ekteparets bil i motgående kjørefelt.

– De etterlatte er selvfølgelig fornøyd med avgjørelsen. Dette har vært en kjempestor belastning. Dommen er veldig grundig, i samsvar med det som tingretten har vurdert og jeg tenker at det er en riktig avgjørelse, sa bistandsadvokat Annichen Rye-Holmboe til iTromsø i mars.