Sjekk grafen for Skjervøy kommune. Den viser at det legemeldte sykefraværet blant de kommunalt ansatte har steget jevnt og trutt siden 2010. Det legemeldte sykefraværet var på 9,5 prosent i 2017, hvilket tilsvarer 6.383 tapte dagsverk, eller 27 årsverk.

I tillegg kommer det egenmeldte sykefraværet på 1,35 prosent, som tilsvarer 904 tapte dagsverk, eller 3,9 årsverk.

Veldig høyt

Nå er kommunen i gang med et såkalt nærværsprosjekt og onsdag var fysioterapeut Marit Vadet i kommunestyret for å orientere om prosjektet.

Samtidig fikk politikerne presentert tallene som viser at Skjervøy kommune ligger langt over snittet for både nabokommunene og Troms som helhet.

– Sykefraværet er et stort problem. Det er veldig høyt og det er satt av ressurser for å jobbe med dette, sier Vadet.

I prosjektet kartlegger man fysisk- og psykososialt arbeidsmiljø. Deretter tilbyr man tiltak til den enkelte ansatte, samt i gruppe.

– Det går blant annet på kartlegging av arbeidsmiljø og trivsel og på tydelige og trygge ledere. Det innebærer også økt fokus på legens rolle. I dag har de ikke så mange kort å spille med når en kommunalt ansatt ønsker en sykemelding, sier Vadet.

Ingen quick fix

Rådmann Cissel Samuelsen har hatt det høye sykefraværet i kommunen på agendaen lenge. Hun slår fast at det ikke er lett å få has på problemet.

– Nei, her er det ingen quick fix. Det ser man nasjonalt også. Det tar lang tid å få snudd trenden med høyt sykefravær, sier Samuelsen.

Hun påpeker at selv om kommunen som arbeidsgiver har slitt lenge med sykefraværet, så ligger kommunen som geografisk område også høyt.

– Ja, man gjør det. Så det viser at det ikke bare noe som gjelder de kommunalt ansatte, sier Samuelsen.