Da Annie Giæver gikk bort i 1956, 74 år gammel, hadde hun dokumentert sine omgivelser i over femti år. Hennes fotodokumentasjon av det dagligdagse livet i Nord-Troms er enestående i omfang og motivvalg.

Dette skriver kurator Lise Brekmoe i en pressemelding om utstillinga som familien Giæver skal åpne på Havnnes, søndag om en uke.

Reinraid og kystliv

Annie Giæver, som var fra Havnnes, var en ivrig hobbyfotograf og hun har dokumentert livet på det gamle handelsstedet, men også flere andre steder.

LIVET: Anne Siri Hotti, Elen Siri, Mikkel Nilsen Sara, Gunhild Marie Inger Anna Siri og Per Aslaksen Siri på steinkaret på Havnnes i 1935. Foto: Annie Giæver

– Gjennom fotografiene får vi et innblikk i hverdagen til vanlige folk langs kysten i Nord-Norge og livet på, og rundt, handelsstedet Havnnes. Vi får også oppleve reinraidene på Finnmarksvidda, livet i Kautokeino og den uvurderlige betydningen hospitalskipet Viking hadde for lokalbefolkningen i Finnmark. Og ikke minst får vi et innblikk i livet til Annie og hennes samfunnsengasjement i en tid med store forandringer, skriver Brekmo.

Giæver var opptatt av den rivende utviklingen som samfunnet var inne i, og hun skal selv ha uttrykt at; «Utviklingen stormer frem paa alle kanter.»

– Annie var selv i høyeste grad en del av disse endringene – blant annet som en av de første kvinnelige styremedlemmene i en norsk bank.

Tidlig med fargefoto

Hun var også en av de første i Norge som tok i bruk fargefoto.

TIDLIG UTE: Trolig ett av de tidligste fargefotografiene i Norge, tatt av Annie Giæver i 1912. Foto: Annie Giæver

– I lys av hvordan hun så på samtiden er det derfor ikke overraskende at hun tok ett av tidenes første fargefoto i Norge, og motivet var hjemstedet og Annies faste punkt, handelsstedet Havnnes, opplyser Brekmoe.

Mange vil kjenne igjen motivene i utstillinga fra postkort og andre publikasjoner, men dette er den første utstillinga som er dedikert Annie Giæver, hennes fotografier og historiene bak bildene.

Utstillinga er finansiert gjennom tilskudd fra stiftelsen Fritt Ord og Kulturrådet, i tillegg til privat finansiering fra Giæver-familien.

Inger Giæver og Einar Giæver har vært sentrale i utformingen av utstillingen med bistand fra utstillingsdesigner János Kolostyak, kurator Lise Brekmoe og fotokurator Marthe Fjellestad.

Fyrer opp "Stor-Bolinderen"

På Havnnes skal det være ekstra med liv og leven denne dagen. Da skal Giæver-familien også starte opp den gamle Bolindermotoren.

HØVEDSMANNEN: Mannskapet på MK «Skartind» av Arnøyhavn fotografert under dueslaget da de var på Havnnes for å gjøre opp laget, en gang rundt 1930. Høvedsmann Mikal Mathiassen i midten. Foto: Annie Giæver

Dette var en motor som opprinnelig sto i Jøvik, på Giævers sildeoljefabrikk, der den blant annet fungerte som strømaggregat for hele fabrikken. Den ene sylinderen leverte over 60 hestekrefter, og det sies at når den gikk for fullt, ristet det i kaffekrusene i hele bygda.

For få år siden ble motoren fraktet til Havnnes, der man har restaurert den og klargjort den for ny gange.