– Reineierne er ikke å se. Det er vi som må gjete dyrene deres, sier Kvænangsværing Unni Johansen til avisa Nordlys.

Ifølge avisen er hun og flere andre beboere langs Stajordveien i Burfjord lei av å måtte jage vekk reinsdyr fra deres privateide land. I flere år har de forsøkt å holde reinsdyrene unna hager og opparbeidede jorder.

– Problemer hver sommer

Saken har vært to runder i jordkifteretten, men er fortsatt uavklart. Konflikten skal ha pågått helt tilbake til 2009.

– Det var ikke rein her tidligere. Ingen av de som bor her ute har noen erindring om at området har vært brukt som reinbeite. Våren 2009 kom reineierne med flere trailerlass, og slapp dyrene ut. Siden har det vært problemer hver sommer, forteller Johansen til Nordlys.

Reinsdyr. Illustrasjons

Vil ikke ta ansvaret

Johansen mener det er reineiers ansvar å gjete dyrene. Hun og andre grunneierne ønsker ikke å påta seg ansvaret for å bygge opp gjerder.

– Et gjerde som beskytter vår eiendom vil komme på mer enn 50.000 kroner, og vi må kanskje dekke halvparten av kostnadene. Dersom vi ikke bekoster gjerde betyr det i realiteten at vi overgir eiendommen vår til reindriften. Det synes jeg ikke er rettferdig. Vi er også nødt til å beskytte drikkevannskilden i brønnen mot avføring fra reinen, sier Johansen.

– Ikke opp til kommunen

Ordfører i Kvænangen, Eirik Losnegaard Mevik uttalte allerede i 2016 at saken ligger utenfor kommunens myndighetsområde – da den er mellom grunneiere og rettighetshavere. Dette holder han fast på også nå.

– Flere har spurt meg som ordfører, hvorfor jeg ikke gjør noe. Men det er det samme som at vi skal løse en nabokrangel. Kommunen har ikke myndighet til å beslutte noe, vi har prøvd det vi har muligheten til å gjøre, forteller han til Framtid i Nord.

Kommunen har nemlig holdt minst to dialogmøter mellom partene, ett under Meviks periode som ordfører. Ingen av møtene førte frem til enighet.

– Administrasjonen lagde et forslag på hvor et konfliktdempende gjerde kunne ha trasé ut mot Stajord. Denne ble avslått fra begge parter. Nå er saken hos jordskifteretten så de kan få bestemme hvor gjerdet skal gå, opplyser Mevik.

TRIST: Eirik Losnegaard Mevik, ordfører i Kvænangen syns det er leit at saka har blitt så betent. Foto: Isabell Haug

– Reinpolitiet må følge opp

Ordføreren sier det er synd at saken har blitt så betent, og at partene ikke blir enige. Han sier det er et tverrpolitisk ønske i Kvænangen om at saka skal få en løsning, og sier samtidig at de ikke kan ta side i saka.

– Likevel legger jeg til grunn at både reindrifta og reinpolitiet følger opp dette med at gjeteplikten blir overholdt. Det er helt klart ifølge reindriftsloven at det ikke skal være reindrift på innmark i tettbebygde områder, sier han.

Mevik har opplevd uenigheter av samme art i kommunen før, men ikke av denne skalaen.

– Stort sett har grunneiere og reindriftsutøverne kommet til enighet. Både på Dorras, i Kvænangsbotn og i Burfjorddalen er det blitt satt opp konfliktdempende gjerde.

Kommenterer ikke saka

Reineier Mathis Andreas Sara, som er leder for reinbeitedistrikt 33 Spalca som blant annet strekker seg ut mot Stajord, sier til Nordlys at han ikke ønsker å kommentere saken. Han viser til at den er til behandling i jordskifteretten.

Heller ikke Trond Aarseth, direktør for reindriftsforvaltninga, har ønsket å kommentere den konkrete saken fra Kvænangen. Han bekrefter imidlertid ovenfor Nordlys at dette er en av flere konflikter knyttet til reinbeite, og at problemstillingen dukker opp hver sommer.

FORTVILER: Unni Johansen på Stajord. Foto: Kari anne Skoglund (arkivfoto)