Senter for Nordlige folk har i samarbeid med Čáhput Siida, Giellasiida/Samisk språksenter og Nord-Troms Museum, igangsatt et prosjekt der en kultursti skal lages gjennom Čáhput/Svartskogen i Manndalen. Dette opplyser Senter for Nordlige folk i en pressemelding.

Brukt til mye forskjellig

Ifølge senteret inneholder Svartskogen mer enn den allerede kjente Baalsrudhula. Folket i Manndalen har alltid høstet mye av naturressursene i området, med eller utens statens tillatelse. Svartskogen blir blant annet brukt til beite, slåttemark, vedhogst og i nyere tid til seterdrift og rekreasjon.

I 2001 vant manndalingene over staten og fikk bruks –og eiendomsrett til området. Da ble skogen kjent som det første kollektivteide landområdet i Norge.

– Dommen har blitt beskrevet som en stor seier for samiske rettigheter, og et paradigmeskifte i sameretten, idet Høyesterett vektlegger samisk bruk og samisk sedvane i anvedelsen av norsk rett, opplyser senteret.

Infoskilt og lydbokser

I dag er det Čáhput Siida som forvalter eiendomretten på vegne av befolkningen i dalen.

Tor Mikalsen er prosjektleder, og har mye erfaring fra arkeologisk arbeid, innsamling av stedsnavn og kunnskap om tradisjoner. Nå skal det settes opp infoskilt og lydbokser som formidler hendelser, stedsnavn, kulturminner og fortellinger fra området.

– For meg er det veldig flott å få jobbe med et prosjekt om historien i hjembygda. Jeg har farta en del i dalen på ski, etter blåbær og på sauleiting. Čáhput har en veldig spesiell historie, som er viktig å formidle. Det har skjedd flere historiske begivenheta innenfor et ganske lite område der oppe, sier Tor Mikalsen.

Prosjektet vil bidra til å gjøre området mer kjent, men også mer tilgjengelig for både lokalbefolkningen og turister.

Glemte navn

Senter for Nordlige folk opplyser at det er registrert over 30 samiske stedsnavn i området, navn som er knyttet til bruk, tro og tradisjon. Mange av disse navnene er i ferdig med å gå i glemmeboka.

– Gjennom dette prosjektet vil navnene gjøres kjent og videreføres til nye brukere. Kanskje avdekkes det og registreres det ytterligere stedsnavn og kulturminner.