Fylkesmann Elisabeth Aspaker kom til torsdagens kommunestyremøte med kake for å feire at kommunen er ute av Robek etter 14 år. Det var lystig stemning blant politikerne da årsmeldinga og årsregnskapet for 2017 ble gjennomgått og enstemmig vedtatt.

Det hele ble godt oppsummert av varaordfører Olaug Bergset (Sp), som fra talerstolen siterte DDE: “Det går likar no”.

Mindre sykefravær

Ordfører Øyvind Evanger (Ap) sier han er glad de endelig kan vedta investeringer og bruke penger på drift av dagens tjenester - ikke gårsdagens.

– Det har vært en stor jobb å få det til, sier han, og takker samtidig alle ansatte som har bidratt til at kommunen nå ha kontroll på økonomien.

Sykefraværet har de siste årene gått ned fra 10,46 prosent til 8,48 prosent. Dette betyr mye for kvaliteten på tjenestene, ifølge ordføreren.

– Det er ikke tvil om at tjenestene blir bedre når stabiliteten i personellsituasjonen blir bedre. Stadig bruk av vikarer er ikke bra for hverken barn eller eldre, så vi er veldig glade for at ansatte er mer på jobb nå enn for noen år siden, sier han.

Det er gjennomført lederprogram og staben på personalsiden er styrket for at enhetene skal bli enda bedre på HMS- og personalarbeid. I tillegg til bedre tjenester, bidrar dette til mange millioner i sparte kostnader for kommunen, ifølge Evanger.

– Klarer vi å få enda flere til å stå i arbeidet, blir det mer penger til andre ting, så dette er noe vi fortsatt vil ha stort fokus på.

– Har lykkes

Siv Elin Hansen (SV), Mattis Nyheim (MdG) og Olaug Bergset (Sp) sier å få kontroll på økonomien, samt tilpasse den kommunale driften til de økonomiske rammene fra regjeringen, var hovedoppgavene da de gikk inn i samarbeidet med Arbeiderpartiet.

– Vi har lykkes, fastslår de.

– Nå har vi en drift som er bærekraftig, i tillegg til at vi har klart å sette fokus på viktige utviklingsoppgaver.

De nevner blant annet skolesatsing, styrking av kulturskolen, lavere sykefravær, dagtilbud til funksjonshemmede, ingen dobbeltrom og ventelister på sykehjemsplass og storsatsing på velferdsteknologi som ting de har jobbet med og fått på plass de siste årene.

– I oppvekstsektoren har vi hatt stort fokus på skolen, og utfordringene der, sier Hansen, som også er leder for oppvekst og kulturutvalget.

– I desember vedtok vi å investere over to millioner i utstyr til skole og oppvekst. Det innebærer at alle skolene våre i løpet av høsten vil få betydelig løft innenfor IT.

Det er i tillegg en skolepolitisk plan på trappene, som sammen med en kvalitetsmelding fra skolen, skal bidra til å sette mål og retning for utvikling i skolen.

– Det arbeides hardt i skolene sammen med veilederkorpset, og vi gleder oss virkelig til fortsettelsen.

Mer samlet

Bergset sier det er kjempegøy å se forbedringen på tallene fra bare noen år tilbake, og legger til at hun opplever kommunen nå som mer samlet.

– Folk flest ser ut til å ha mer tro på framtida, og alle drar i samme retning, sier hun.

Ordfører Evanger er enig.

– Kommunen blir ikke i like stor grad omtalt som “de”, og det er noe vi har jobbet med. At det er “vi”.

Hansen legger til at ansvar også er delegert til de ulike sektorer, og at dette har hatt positiv effekt.

– I utvalgene føler man at man har mer ansvar, og det har blitt mange gode diskusjoner, sier hun.